Islamiska staten byter taktik
Bilden på den 55-årige franska turistguiden Hervé Gourdel, som kidnappades den 21 september 2014i Djurdjura nationalparken, Algeriet, och dödades tre dagar senare av en grupp med kopplingar till Islamiska statens jihadister, hänger bredvid en vägskylt, då hans vänner höll en minnesstund den 10 oktober 2014 i Bouira, söder om området där han kidnappades. (Foto: Farouk Batiche/AFP/Getty Images)


Den Islamiska staten, (IS), postade en video på tisdagen som påstås visa två japanska gisslan. Videon inkluderade ett hot om att döda de båda om inte organisationen erhåller 200 miljoner dollar från Japan inom 72 timmar, rapporterar AP. Hotet att döda båda männen, Kenji Goto Jogo och Haruna Yukawa, kontrasterar mot terrorgruppens tidigare taktik att helt enkelt halshugga sina fångar i stället för att förhandla.

Tisdagens video har identifierats komma från den Islamiska statens al-Furqan media och publicerades på militanta hemsidor som förknippas med extremistgruppen, den visade även andra gisslanhot som de gjort tidigare. Japanska tjänstemän sade att de skulle analysera bandet för att verifiera dess äkthet.

Utvecklingen skulle kunna tyda på att Islamiska staten kan ha ekonomiska problem. Organisationen genererar främst sina intäkter genom smuggling av olja, men de globala oljepriserna har gått ner sista tiden.

IS släppte också nyligen mer än 200 yazidi-gisslan i Irak, vilket föranledde spekulationer bland irakiska tjänstemän om att terroristgruppen inte längre hade råd att ta hand om dem.

En rapport i tidningen Foregin Affairs i slutet av november sade att Islamiska staten "har blivit världens rikaste just för att den har beslagtagit några av världens mest lönsamma oljefält i Irak och Syrien", och det sägs att mer än en miljon dollar genereras per dag.

"Än mer finansiering kommer från försäljning av förfalskade cigaretter, läkemedel, mobiltelefoner, antikviteter och utländska pass. Handeln med vissa av dessa varor till Turkiet från Syrien har ökat dramatiskt ", enligt rapporten.

IS oljeproduktion hotas också efter att USA-ledda flyganfall tog ner de flesta av gruppens raffineringsförmåga. Amerikanska utrikesdepartementet sade i mitten av november att terrorgruppen förlorat 22 av sina raffinaderier.


En läkare tar hand om yazidier vid Al-Tun hälsocentret, som ligger mellan Kirkuk och Arbil, i norra Irak. Yazidierna blev frisläppta efter att ha varit tillfångatagna av Islamiska statens jihadister sedan fem månader tillbaka. Många var sjuka och svaga. Yazidi-tjänstemän och människorättsaktvister säger att tusentals medlemmar av deras kurdisktalande folkgrupp är fortfarande tillfångatagna. (Foto: Safin Hamid/ AFP/Getty Images)

En läkare tar hand om yazidier vid Al-Tun hälsocentret, som ligger mellan Kirkuk och Arbil, i norra Irak. Yazidierna blev frisläppta efter att ha varit tillfångatagna av Islamiska statens jihadister sedan fem månader tillbaka. Många var sjuka och svaga. Yazidi-tjänstemän och människorättsaktvister säger att tusentals medlemmar av deras kurdisktalande folkgrupp är fortfarande tillfångatagna. (Foto: Safin Hamid/ AFP/Getty Images)

Intäkterna har minskat betydligt

Amos Hochstein, som är en tillförordnad särskild samordnare för amerikanska utrikesdepartementet, sade att "intäkterna har minskat betydligt" sedan flyganfallen började, enligt Bloomberg News.

Samtidigt har terroristorganisationer alltmer använt sig av gisslantagande för att finansiera sin verksamhet. IS krävde i hemlighet 100 miljoner dollar i lösen för att befria den kidnappade amerikanska journalisten James Foley.

För al-Qaida och dess allierade, har kidnappning av européer varit en primär inkomstkälla, enligt New York Times, som skriver att mer än 125 miljoner dollar i lösen har betalats ut under de senaste fem åren.

USA:s officiella policy är att inte förhandla med vad den anser vara terroristorganisationer. Men vissa europeiska länder har inte denna policy.

Japan kommer inte att ge efter för terrorism

Gisslantagande är inte helt ovant för Japan, då en japansk backpacker halshöggs 2004 i Irak av föregångare till IS, men premiärminister Shinzo Abe sade till reportrar, under sitt besök i Israel, att kraven på att betala lösen är "oförlåtligt", och tillade att Japan inte kommer att ge efter för terrorism.

Shinzo Abe och de andra japanska tjänstemännen, sade dock inte om de skulle betala lösensumman. "Om sant, är handlingen att hota i utbyte för människors liv oförlåtligt och vi känner en stark indignation", sade chefskabinettssekreterare Yoshihide Suga i Tokyo, enligt Voice of America. "Vi kommer att göra vårt yttersta för att få dem att friges så snart som möjligt."

Goto var en frilansjournalist som rapporterat från krigszoner och Yukawa är en operatör för ett privat militärt företag som kidnappades i Syrien i augusti 2014, efter att han åkte dit för att träna med militanta.

I videon, sade en maskerad figur, som talar med brittisk accent; "Till Japans premiärminister: Även om du är mer än 8000 och 500 kilometer från den Islamiska staten, har du frivilligt deltagit i detta korståg. "

"Ni har stolt donerat 100 miljoner dollar till att döda våra kvinnor och barn, för att förstöra muslimernas hem … och i ett försök att stoppa utbyggnaden av den Islamiska staten, har du också donerat ytterligare 100 miljoner dollar till att träna (avfällingarna)," tillade han.

Översatt från