Isis fortsätter ta kontroll över städer i Irak
Irakier flyr våldet i norra Iraks Nineveh-provins. Här köar irakier utanför det irakiska flygbolaget Iraqi Airways för att kunna lämna Arbil, huvudstaden i den autonoma kurdiska regionen i norra Irak, den 22 juni. (Foto: Karim Sahib / AFP/ Getty Images)


Sunnirebeller under ledning av extremistgruppen Isis har enligt uppgift tagit kontroll över tre städer och en gränsövergång i Iraks största provins Anbar.

Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) kontrollerar sedan tidigare flera andra städer i provinsen som gränsar till Syrien, skriver SVT.

På söndagen intogs staden Rutba som ligger strategiskt på huvudvägen mellan Bagdad och Jordanien 15 mil öster om gränsen till Jordanien. På lördagen sade rebellerna att de intagit städerna Rawa och Anah som är belägna längs floden Eufrat.

BBC rapporterar att irakiska tjänstemän har medgivit att Isis rebeller också tagit kontroll över en gränsövergång nära staden Qaim där 30 soldater dödades i en dagslång strid.

Enligt rebellerna övergav armégarnisonen sina vapen och baser och flydde.

En irakisk militär talesman beskrev tillbakadragandet från Rawa, Anah och Qaim som ett ”taktiskt drag i syfte att omplacera”.

Intagandet av gränsövergången hjälper Isis att transportera vapen och utrustning till slagfälten, säger en analytiker, enligt BBC.

Rebellerna tror att de städer längs Eufratdalen som de inte redan kontrollerar kommer att falla utan mycket motstånd tack vare sympatiserande lokala stammar, säger BBC:s Jim Muir. Det verkar vara helt klart att de försöker lägga beslag på alla städer längs Eufrat mellan Falluja och den västra gränsen.

Sedan januari har Isis haft kontroll över delar av provinshuvudstaden Ramadi och hela närliggande Falluja, en halvtimmes väg från Bagdad.

En talesman sade till BBC att Isis har för avsikt att inta hela Anbarprovinsen som till övervägande delen är sunnimuslimsk.