Isigt runt hela Sverige
Is i Östersjön. (Foto: Kustbevakningen)


Februari lider mot sitt slut. Det rapporteras om infrusna båtar och oframkomliga farleder från öst till väst. En och annan svensk hamnar på ett isflak någonstans i en sjö.

Östersjön är ovanligt frusen i år. Bottenviken, Bottenhavet, Ålands hav och nedåt, från Visby över till Baltikum och ned till Ölands norra udde, Kalmarsund, allt är täckt av is.

I Norrbotten har Kustbevakningsstationen i Luleå har fått en ny supersvävare som enligt uppgifter ska klara en meter höga hinder, och som lämpar sig för arbetet i skärgården.

Gotlandstrafiken räknar med att deras färjor eventuellt kommer att bli försenade på grund av isen i helgen, och Destination Gotlands resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade om situationen  via bolagets hemsida.

Utanför Skånes kust har man också problem med ismassor, och enligt Sveriges Radio har isen i Ystads hamn gjort att man fått ställa in alla resor med katamaranen till Bornholm.

I Hunnebostrand på västkusten har fiskebåtarna fastnat i isen.
– Det har varit lite från och till. Det var öppet för en vecka sedan och så blev det is nu i söndags. Så det ser lite mörkt ut med isen, säger kräftfiskaren Mikael Karlsson till Sveriges Radio.
Fiskaren berättar att båtarna dock satt fastfrusna längre perioder i taget förra året än i år.

Även sjöarna är istäckta, men inte att lita på för de som ska ge sig ut och pimpla eller åka skridskor. Sjöräddningssällskapet fick under fredagen göra en utryckning i Vättern, då sex personer isolerats på ett isflak efter att isen brutits upp, meddelade organisationen på Facebook. Personerna plockades upp med helikopter och forslades till Visingsö där räddningstjänsten tog emot dem.Sjöräddningssällskapets svävare under övning tillsammans med SAR-helikopter. ”Svävaren är den sjöräddningsenhet som är bäst lämpad för insatser under den tid då isen varken bär eller brister. Sena vintrar och tidiga vårar, då skärgården inbjuder till fritidssysselsättningar som långfärdsskridskoåkning, pimpling och skridskosegling, är den period då sjöräddningssvävaren behövs som mest. Därför är det viktigt att den lätt kan transporteras landvägen, för att sättas ner i vilket vatten som helst” – Sjöräddningssällskapet (Foto: Sjöräddningssällskapet)


Fartyget Lister sitter fast i isen. (Foto: Kustbevakningen)

Fartyget Lister sitter fast i isen. (Foto: Kustbevakningen)