Isbjörnen Knuts skötare hittad död
Thomas Dörfelin ser ömt på sin skyddsling, den tre månader gamla Knut, den 23 mars 2007. Knut vistades då ute för första gången i Berlins djurpark. (Foto: Johan Mac Dougall/AFP)


Den världsberömde isbjörnen Knuts skötare Thomas Dörflein har hittats död i sitt hem idag den 22 september.

Polisen bekräftade under måndagen att Thomas Dörflein har dött, 44 år gammal, skriver Speigelonline. Han hade varit allvarligt sjuk en tid och polisen misstänker inget brott. Han hittades i sin lägenhet i Berlin.

Isbjörnen Knut föddes den 5 december 2006 i Berlin Zoo. Efter det att isbjörnsungen hade stötts bort av mamman Tosca steg skötaren Thomas Dörflein in och tog över rollen som Knuts mamma.

Dörflein tillbringade all sin tid med Knut. Han tillbringade även  julen 2006 tillsammans med björnen i djurparken.

I mars 2007 var skötaren Thomas Dörflein med Knut när han visades för allmänheten för första gången. Det överväldigande intresset från media gjorde inte bara Knut utan även Thomas Dörfelin till mediastjärnor.

Thomas Dörflein och isbjörnen hade en otroligt fin kontakt och Knut följde efter sin skötare som en hundvalp. Men när Knut växte allt större förbjöd till slut djurparkens ledning Dörflein från att leka med isbjörnen. Beslutet kom efter att en tysk tidning visat bilder på Knut och Dörflein brottandes i parken. Då vägde Knut 109 kilo.

Den avbrunta kontakten lär inte ha varit lätt för någon av parterna. Knut brukade yla förtvivlat när han kände lukten av Dörflein, och Knut har även fått svårt att vara utan publik. Enligt den andre skötaren, Markus Röbke, hade björnen blivit alltför van vid mänsklig kontakt och betraktade Thomas Dörflien som sin far.

Förra oktober tillärades den långhårige djurskötaren Dörflein priset, Medal of Merit av Berlins stad, för att han tagit hand om Knut dygnet runt.

Dörflein lämnar efter sig sin partner, två vuxna barn och en sex-årig son.


Knut och Thomas den 15 maj 2007. Mängder av besökande lockades på den tiden till Berlins djurpark dagligen för att få en glimt av en lille isbjörnen.  (Foto: Nigel Treblin/AFP/DDP)

Knut och Thomas den 15 maj 2007. Mängder av besökande lockades på den tiden till Berlins djurpark dagligen för att få en glimt av en lille isbjörnen. (Foto: Nigel Treblin/AFP/DDP)