IS propagandakrig är mer än halshuggningar och terror
Islamiska staten använder olika metoder i sin omfattande propagandakrigföring, enligt en nyutkommen rapport. (Foto: Getty Images)


Bilder av halshuggningar, korsfästelser och människor som bränns levande av Islamiska staten, IS har översvämmat sociala medier de senaste åren. Men fastän IS forsätter att försöka förhärliga våldshandlingar, så går majoriteten av deras propaganda ut på att visa ett välfungerande civilt samhälle.

En ny rapport från tankesmedjan Quilliam Foundation, betonar vikten av att försöka förstå IS långsiktiga strategi. Mellan den 17 juli och 15 augusti har gruppen lagt ut propaganda 1 100 gånger, bestående av bilder, videoklipp, röstuttalanden, nyhetsbulletiner, teologiska berättelser och annat.

Varje dag produceras i genomsnitt 38 olika propagandainslag, varav hälften fokuserar på IS idealiserade världsbild. De kommer från ett stort område, från Västafrika till Afghanistan. Propagandan mot civilsamhället fokuserar på lokala tjänster, religion och ekonomiska aktiviteter. De använder många olika språk — arabiska, tyska, engelska, ryska, kurdiska och franska.

”Varje dag produceras i genomsnitt 38 olika propagandainslag, varav hälften fokuserar på IS idealiserade världsbild.”

”Bland annat visas västerländska soldater som sitter tillsammans på gröna kullar eller i parker med lekande barn. Där vädjar soldaterna till sina extremistvänner att gå med i kalifatet. Andra visar araber som sjunger och dricker te tillsammans på sina raster”, skriver forskaren Charlie Winter i rapporten.

Den här månaden har IS publicerat bilder på två nya nöjesparker för barn. Quilliam beskriver dem som en del av IS utopiska beskrivning av livet i kalifatet. Enligt aktivitetsgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently, ligger parkerna i Fallujah i Irak och Raqqa i Syrien.

Enligt Quilliam vill IS kompensera ifrågasättandet av deras legitimitet och trovärdighet genom att skapa en bild av ett samhälle som pågår som vanligt. Det är också ett försök att få lokalbefolkningen i Syrien och Irak på sin sida.

Haroro Ingram, forskare på Australiens nationaluniversitet i Canberra, sade nyligen att västmakterna inte gör tillräckligt, och att de använder fel metoder för att bemöta Islamiska statens propaganda. Insatserna för att bekämpa rekryteringen till IS i Västvärlden är i allmänhet för dålig. Han föreslår att Väst försöker utmana IS kärnbudskap om stabilitet, säkerhet och försörjning, som kan verka lockande för sunniter.