IS-områden attackeras av hudparasit på grund av läkarbrist
14-åriga Shafiqa väntar på behandling på en gratisklinik för behandling av leishmaniasis, stödd av Världshälsoorganisationen. Bilden tagen i Kabul, Afghanistan, i oktober 2010. (Foto: Paula Bronstein/Getty Images)


Det blir kanske vare sig strider eller strategiska militära bakslag som till slut får IS på fall. Soldater i den fruktade terrororganisationen har de senaste dagarna drabbats av en köttätande hudparasit, leishmaniasis.

Cirka 3 000 personer lider av sjukdomen, inklusive IS-krigare, uppger den IS-kritiska aktivistorganisationen Raqqa is Being Slaughtered Silently, som övervakar situationen i terrorgruppens fäste i al-Raqqa.

Leishmaniasis kallas ibland orientböld och orsakas av en parasit som främst sprids genom bett av vissa typer av sandmyggor. Cirka 12 miljoner människor i 98 länder är smittade. Infektionen är vanligtvis lätt att behandla. Obehandlad kan den dock leda till döden.

Det finns tre grader av sjukdomen. Den vanligaste med röda sår på huden heter kutan leishmaniasis. I mukokutan leishmaniasis har parasiterna spridit sig till slemhinnor i mun och svalg. Den allvarligaste formen, visceral leishmaniasis, ger feber, anemi och förstorade inre organ som mjälte och lever.

Eftersom IS hindrar medicinsk personal att verka i de områden de kontrollerar finns ingen läkarbehandling att få för dem som drabbats av sjukdomen där. Läkare utan gränser och andra humanitära organisationer har tvingats lämna IS-kontrollerade områden på grund av stridigheter och kidnappningar.

Organisationen Raqqa Is Being Slaughtered Silently säger att sjukdomens utbredning har förvärrats av föroreningar och dålig hygien i flyktingläger och IS-områden. Kring staden al-Raqqa finns avfallshögar som kan locka till sig sandmyggor som sprider sjukdomen.

Den syriska regimen har tidigare bekämpat sjukdomen, men insatserna kollapsade när landet år 2011 drabbades av inbördeskrig.

Situationen i Syrien med dess inbördeskrig, som nu är inne på sitt femte år, kallas ett ”oacceptabelt humanitärt misslyckande” av Läkare utan gränsers internationella president Joanne Liu. Organisationen tvingades i januari förra året lämna IS-kontrollerade områden på grund av att terrororganisationen kidnappade 13 av deras anställda.

”Lokala IS-ledare har upprepade gånger begärt att Läkare utan gränser ska återuppta sina medicinska insatser i områdena de kontrollerar. Men vi kan inte göra detta, eftersom IS attackerade våra team och bröt den överenskommelse man hade gått med på. Vi har inte fått de nödvändiga garantierna från IS-ledning om att våra patienter och personal inte ska tillfångatas eller skadas”, sade Liu i mars.

Även andra hjälparbetare i Syrien lever farligt. Två medarbetare i Röda Halvmånen (Röda Korsets motsvarighet i de muslimska länderna) dödades förra veckan i den nordsyriska provinsen Idlib medan de försökte hämta döda kroppar och bygga skydd för lokalbefolkning som försökte fly från hårda strider i staden, uppger Röda Korset.

Översatt från engelska