IS mördararmé fortsätter sin dödsdans i Irak
Turkiska kurder och andra demonstrerar till stöd för bland annat peshmergkrigarna som åkt för att försvara staden Kobane i Syrien. Det ägde rum i Ankara 1 november. (Foto: Adem Altan /AFP /Getty Images)


Islamiska staten, IS, fortsätter sin dödsbringande framfart i Irak. I fredags kom rapporter om att 50 män avrättats i byn Ras al-Maa i Anbarprovinsen i västra Irak. Idag meddelar irakiska myndigheter att ytterligare 50 personer avrättats. De radades upp och sköts en efter en. Även kvinnor och barn fanns med bland de dödade, skriver SVT.

De dödade är medlemmar av den sunnimuslimska klanen Al Bu Nimr och avrättningen kan ses som en allvarlig varning till sunnimuslimer som väljer att strida mot den extrema sunnimilitanta gruppen IS.

I början av sommaren, när den militanta gruppen tog över staden Mosul i norra Irak, fick IS stöd av några sunnimuslimska grupper som länge känt sig diskriminerade av den shiamuslimska irakiska regeringen.

Sunnitiska stammar viktiga i kampen

BBC:s Jim Muir säger att den nybildade regeringen i Irak försöker vinna över sunnitiska stammar på sin sida. De är en viktig del i kampen mot IS som i sin tur försöker avskräcka stammarna från att slå in på den vägen.

Ännu har inte Bagdad lyckats övertala majoriteten av dem att vända sig emot IS.

Stammarna vill ha garantier att de får en stor del av självstyre i sina områden och möjlighet att påverka i nationell beslutsfattning, skriver BBC.

Shiamuslimer massavrättades

Shiamuslimska milismän har de senaste månaderna mobiliserat sida vid sida med de irakiska säkerhetsstyrkorna. Amnesty och Human Rights Watch beskriver nu hämndattacker från shiamilis och regeringsstyrkor mot de sunnitiska stammarna, rapporterar Ekot.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch beskrev häromdagen hur IS dödat närmare 600 fångar efter att ha tagit över ett fängelse nära Mosul i juni. De flesta fångarna var shiamuslimer. Männen ställdes upp i en lång rad där de fick räkna upp sitt nummer innan de sköts.

Analytiker säger, enligt BBC, att massavrättningar är en mycket medveten strategi från IS för att sprida skräck bland folket.

Staden Kobane

Nyhetsbyrån AFP citerade det brittisk-baserade syriska Observatoriet för mänskliga rättigheter, som säger att minst 100 IS-krigare har dödats under tre dagars strider i den strategiskt belägna gränsstaden Kobane i Syrien.

150-tal kurdiska peshmergakrigare gick över gränsen mellan Turkiet och Syrien i fredags för att hjälpa de syriska kurderna att försvara staden mot IS, skriver BBC. Striderna har nu pågått i sex veckor.

IS expanderar sitt territorium och kontrollerar nu ungefär en tredjedel av både Irak och angränsande Syrien.