Is kontrollerar bara ett enda oljefält i Irak
Bilden är tagen den 6 april och visar förstörelse i Yarmuks palestinska flyktingläger i den syriska huvudstaden Damaskus. (Foto: STR /AFP /Getty Images)


Även om IS har vunnit mark i närheten av Syriens huvudstad Damaskus den senaste tiden, har de samtidigt också lidit motgångar.

Terroristgruppen har förlorat minst tre stora oljefält i Irak, en av gruppens huvudsakliga inkomstkällor. De kontrollerar nu endast ett oljefält i landet, rapporterar Süddeutsche Zeitung, som citerar BND underrättelsetjänst. Rapporten säger att IS bara har fem procent kvar av sin tidigare oljeproduktionskapacitet.

Nu kontrollerar gruppen bara oljefältet Qayara som har produktionskapacitet på endast 2 000 fat per dag.

Detta är långt ifrån gruppens glansdagar, sommaren 2014, då IS sades producera 80 000 oljefat per dag, med en försäljningsintäkt på 3 miljoner dollar per dag, enligt tidningen Foreign Poli

Andra inkomstkällor

Det här kommer antagligen inte att stoppa IS framfart. Terroristgruppen har flera andra sätt att finansiera sin verksamhet. Bland annat smuggling, höga skatter för lokala företag, lösensummor och droghandel.

Pentagons talesman konteramiral John Kirby sade för några veckor sedan, enligt det amerikanska försvarsdepartementets hemsida, att oljeintäkterna inte längre är IS huvudsakliga inkomstkälla. De bedriver också en omfattande svart marknad.

IS har också tagit emot ”donationer” från rika personer i regionen.

Vattenbrist och humanitär kris

Den senaste tidens förlust av oljefälten har skett efter en omfattande irakisk motoffensiv där Irak återerövrade staden Tikrit. För en månad sedan visade satellitbilder att IS själva tänt eld på två av oljefälten när de irakiska styrkorna avancerade. Detta tyder på att terrorgruppen är medvetna om att området är förlorat.

– Som BND ser det är det ett bevis på att IS inte själva tror på en snabb återerövring av det förlorade territoriet, skrev Sueddeutsche Zeitung i sin rapportering, enligt al-Arabiya television.

Bristen på olja kan utlösa en annan humanitär kris. Oljebristen kommer att leda till att det även blir vatten- och elektricitetsbrist i området. Rapporter från Raqqa, IS starka fäste i Syrien, säger att staden bara har tre till fyra timmars elektricitet och vatten per dag.

Aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently, har den här veckan lagt upp hundratals bilder på människor som köar för att få tag i mat vilket visar att det är en svår humanitär situation i staden.

Den Islamiska staten är en stat av ”hunger, fattigdom och hemlöshet”, skriver aktivisten Abu Ibrahim Raqqawi på Twitter.

Översatt från engelska.