IS i penningknipa och behöver expandera
En stridande från IS intar sin post i ett förstört Damaskus, Syrien, den 22 september 2014. (Foto: Rami Al-Sayed/AFP/Getty Images)


IS förlitar sig för mycket på sin oljeexport och måste inta fler områden om den vill hålla igång sitt skräckvälde, sägs i en ny rapport.

Gruppen, som kallas den Islamiska staten i Irak och Syrien, har finansierat sina operationer genom att beslagta oljefält, genom stöld, kidnappningar, utpressning, och kanske till och med genom organstölder. Gruppen exploaterar också frivilligorganisationer och välgörenhetsorganisationer i regionen.

Enligt Financial Action Task Force (FATF), måste IS expandera "för att kunna bibehålla sin ekonomi och klara sina utgifter i de områden där den är verksam" vilket skulle kunna förklara gruppens strategi. FATF består av regeringstjänstemän från hela världen och har sitt säte i Frankrike.

FATF sade att det är absolut nödvändigt för utländska makter att skära av "enorma inkomstkällor", vilket är "både en utmaning och möjlighet för det globala samfundet att kunna besegra denna terroristorganisation."

"En rad motåtgärder som används för att beröva terroristorganisationer dess inkomster är inte tillämpliga med tanke på den nya modellen som används av IS," enligt rapporten. "Men liksom för alla terroristorganisationer är IS nätverk för finansiering, logistik och underhåll sårbara."

Syrian Observatory for Human Rights, en grupp som har observerat situationen i Syrien sedan upproret inleddes för flera år sedan, noterade också att IS behöver pengar.

"De behöver pengar," sade gruppens chef Rami Abdulrahman till Reuters. "Ända sedan deras oljeanläggningar träffades under flyganfallen och det blev svårare att gå över den turkiska gränsen, har de höjt skatterna och letat efter sätt att dra in pengar." Han tillade att IS har börjat sälja metallskrot från sönderbombade anläggningar i östra Syrien.

Bristen på pengar kan vara anledningen till att IS nyligen kidnappades över 220 kristna – för att få ut lösen. "Under det senaste året har IS fått betydligt ökade intäkter genom lösensummor för kidnappade offer, och medlemmar av FATF uppskattar att det rör sig om mellan 20 och 45 miljoner dollar," enligt FATF:s rapport.

För att ytterligare granska IS:s inkomstkällor: "Ännu mer medel kommer från försäljningen av förfalskade cigaretter, läkemedel, mobiltelefoner, antikviteter och utländska pass. Handeln med vissa av dessa varor, från Syrien till Turkiet, har ökat dramatiskt", enligt en rapport från amerikanska utrikesdepartementet.