IS håller norrman som gisslan
Norges statsminister Erna Solberg och utrikesminister Börge Brende har uttalat sig om kidnappningen av en norsk medborgare i Syrien. Foto: Odd Andersen /AFP/ Getty Image


Terrorgruppen Islamiska staten, IS, håller en norsk man som gisslan i Syrien. Troligen har han varit tillfångatagen sedan i januari men Norge kommer inte att betala någon lösensumma för honom, enligt statsminister Erna Solberg.

Norges statsminister Erna Solberg bekräftade i går kväll på en presskonferens att det är en 48-årig norrman som kidnappats av terrorgruppen IS, och att han har hållits fången i Syrien sedan i januari, rapporterar norska VG.

Det var IS själva som på onsdagen publicerade bilden av norrmannen och en tillfångatagen kines på sin webbsida, rapporterar nyhetsbyrån AP. Bilden visade två män i gula fångdräkter. Den ena är den saknade norrmannen och den andra en 50-årig kines.

Solberg sade att Norge inte ger efter för press från några terrorgrupper, och att man inte kommer att betala ut någon lösensumma.
– Det är en princip vi inte kan avvika från i möte med terrorister, sade Solberg.

”Ute för försäljning”

Forskaren på extrem islam, Lars Gule, säger att han tror att norrmannen kidnappades en kort tid efter ankomsten till Syrien. Därefter har han varit en handelsvara och hållits fången av flera olika grupperingar i Syrien.

Enligt Gule går IS ut med kidnappningen nu eftersom de inte har kommit någon vart med norska myndigheter.
– Det IS säger är att norska staten har gett upp den här mannen och nu ligger han ute för försäljning till vem som helst som vill betala för hans frihet, sade Gule till VG.

Försvann i januari

Enligt vad mannen själv skrivit på Facebook, korsade han gränsen till Syrien från Turkiet i mitten av januari. Det sista livstecknet kom den 24 januari då han skrev att han var framme i Idlib och skulle vidare mot Hama.

Norges utrikesminister Börge Brende sade på en presskonferens på torsdagen att man tror att bilden som publicerades av IS var tagen den senaste månaden.

Norska utrikesdepartementet har arbetat med fallet en längre tid.
– Krisstaben har jobbat med det här i åtta månader. Det är en svår och krävande sak. Vi har haft krismöte idag och ska jobba vidare med ärendet, sade Brende till VG.