Irland brexit-säkrar ekonomin
Irlands finansminister Michael Noonan planerar flera åtgärder för att säkra ekonomin efter Englands planerade utträde ur EU.  Arkivbild. (Foto: Michel Euler)


Irlands regering planerar skattesänkningar för jordbruk- och turismnäringen för att motverka effekterna som brexit kan ha på ekonomin.

I ett tal till parlamentet på tisdagen sade finansminister Michael Noonan att även om de slutgiltiga effekterna från Englands utträdde ännu inte är kända, måste Irland förbereda sig med ekonomiska stötdämpare.

– Oavsett den slutgiltiga överenskommelsen, vet vi med säkerhet att brexit ökar risken för den irländska ekonomin, sade Michael Noonan och tillade:

– Förutom att sätta in specifika åtgärder för att stötta särskilda sektorer, måste vi också införa säkerhetsnät för att skydda oss mot framtida ekonomiska chocker.

Framförallt är det turistnäringen, livsmedel och jordbruk som kommer att få fördelaktiga skattesänkningar. Sektorer som redan i nuläget är pressade efter att pundet fallit i värde i jämfört med euron sedan årets början.

(TT-AFP)