Iranskt jetflyg "tillåts ej tanka" i Förenade Arabemiraten, Tyskland och Storbritannien
Ett iranskt flygplan på Paris Orlyflygplats den 18 maj. Irans företrädare sade den 5 juni att flygplatserna i Storbritannien, Tyskland och Förenade Arabemiraten har vägrat låta iranska passagerarflygplan tanka. (Foto: Thomas Coex/AFP/Getty Images)


Flygplatser i Storbritannien, Tyskland och Förenade Arabemiraten har vägrat tanka iranska passagerarjetplan, sade företrädare i Teheran.

Denna vägran, som ännu inte bekräftats, kommer efter att USA i förra veckan ensidigt införde nya sanktioner mot Iran, enligt rapport från ISNA (Iranska studenters nyhetsbyrå).

Enligt Dow Jones (DJ) skickade BP i slutet av förra veckan fax till några av sina tankställen i Europa och instruerade dem att sluta tanka iranska flygplan. En källa berättade för DJ: ”Det är på grund av ett beslut från den amerikanska kongressen.”

Dessa sanktioner är avsedda att sätta press på Teheran att stoppa vad västländerna anser vara ett kärnvapenprogram.

– Sedan förra veckan har våra flygplan vägrats bränslepåfyllning på flygplatser i Storbritannien, Tyskland och Förenade Arabemiraten på grund av sanktioner från USA, sade Mehdi Aliyari, sekreterare för Iranian Airlines Union, till ISNA.

– Dessa länders vägran att ge bränsle till iranska passagerarplan är ett brott mot internationella konventioner.

Den iranske politikern Heshmatollah Falahatpisheh berättade för ISNA att Iran kommer att hämnas.

”Iran kommer att göra
samma sak mot fartyg och flygplan från de länder som orsakar problem för oss”, enligt citat av honom.

Förenade Arabemiraten, en nära handelspartner till Iran sedan årtionden, är blir värst drabbad värst av vedergällning från Teheran.

Emellertid sade en taleskvinna från Abu Dhabi Airports Company (ADAC) att det inte fanns något förbud mot tankning av iranska jetflygplan.

– Vi har avtal med iranskt passagerarflyg och fortsätter att låta dem tanka, sade hon till Reuters.

ADAC sköter flygplatserna i Abu Dhabi – huvudstaden för Förenade Arabemiratens sju stater – samt staden Al Ain.

Förra veckan undertecknade
president Barack Obama USA:s tuffaste sanktioner någonsin mot den islamiska republiken. Sanktionerna, utöver de nya europeiska och FN:s sanktioner, syftar till att utöva påtryckningar på Teheran att överge sitt kärnvapenprogram, som västerländska ledare anser vara ett försök att utveckla kärnvapen.

Enligt de nya amerikanska åtgärderna skulle varje företag som förser den islamiska republiken med bränsle, bestraffas.

– Med dessa sanktioner – tillsammans med andra – slår vi mot kärnan av den iranska regeringens förmåga att finansiera och utveckla sitt kärnvapenprogram, sade Obama den 1 juli.

– Det bör inte råda något tvivel om att Förenta staterna och det internationella samfundet är fast beslutna att hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

I början av juni godkände FN:s säkerhetsråd sanktioner mot Iran som riktades mot intressen som ägs av det iranska revolutionära gardet.

Åtgärderna följdes av unilaterala sanktioner införda av Europa och USA i månadsskiftet juni-juli.

Lagstiftaren Kazem Jalali sade till engelskspråkiga Iran News att landet kan lämna in klagomål till Civil Aviation Organization (Organisationen för civil luftfart) över flygplatsernas påstådda agerande.

– En särskild kommitté har tillsatts i det iranska parlamentet (majlis) för att studera de amerikanska sanktionerna mot tankning av flygbränsle, sade Jalali till tidningen.

– Den amerikanske presidenten har gjort sitt bästa för att isolera Iran, men utan resultat, sade han.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38616/