Iransk-brittiskt fångbråk förvärras
Enligt Iran greps de brittiska fångarna för att de gjorde intrång på iranskt vatten. Storbritannien hävdar att de hela tiden var på irakiskt vatten. (Foto: AFP/ Ministry Of Defence)


Om diplomatin misslyckas går Storbritanniens försök att få loss sina fångar i Iran in i ”en annan fas”, säger Tony Blair hotfullt. De 15 militärerna uppges sitta gömda på en bas i Teheran.

-Jag hoppas vi lyckas få dem (iranierna) att inse att de måste släppas. Om inte så går detta in i en annan fas, sade premiärminister Blair i det brittiska morgontv-programmet GMTV.

Uttalandet tolkades så hotfullt att Blairs talesman senare på tisdagen fick förtydliga att premiärministern inte syftat på militärt våld.

De 15 – åtta matroser och sju marinkårssoldater – greps i Shatt-al-Arab mellan Iran och Irak i förra veckan. Enligt Iran gjorde britterna intrång på iranskt vatten.

Mycket känsligt

Storbritannien hävdar att de hela tiden var på irakiskt vatten, och antyder att bevisen för detta berör mycket känsliga ämnen.

-Än så länge har vi inte visat detaljerna om hur vi vet det, för vi vill inte trappa upp det hela, sade Blairs talesman på premiärministerresidenset Downing Streets dagliga pressträff.

-Vi kan komma till det stadiet att vi måste visa detaljerna om varför vi vet det.

Iran har sagt att fångarna har det bra, men vägrar avslöja var de är. BBC sade sig på tisdagen ha informerats om att de 14 männen och en kvinna hålls på en av Revolutionsgardets baser någonstans i huvudstaden Teheran.

Högre oljepriser

Där tros de förhöras med utgångspunkten att de försökte spionera på Iran; en anklagelse som Storbritanniens utrikesminister Margaret Beckett avfärdar med att de befann sig i Irak.

-Det kan ju inte framföras anklagelser om spioneri mot någon som agerar i ett lands vatten, för det landets regering, sade hon på en presskonferens i Ankara med sin turkiske kollega Abdullah Gül.

Efter att ha talat i telefon med Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki avbröt hon sedan Turkietbesöket utan förklaring.

Fångbråket i kombination med omvärldens upptrappade sanktioner mot Irans atomprogram skakar oljemarknaden. Oljepriserna var på tisdagen uppe och sniffade på de högsta nivåerna sedan i slutet av förra året. Iran är världens fjärde största oljeproducent, och om grälen med västvärlden får mullaregimen i Teheran att börja skruva åt oljekranarna får det omedelbara globala effekter.