Irans Mousavi lovar att kämpa vidare
Besegrad reformorienterad presidentkandidat Mir Hossein Mousavi (mitten) höjer armarna när han visar sig under en demonstration på gatorna den 15 juni 2009 i Teheran, Iran. (Foto: Getty Images)


Irans oppositionsledare Mir Hossein Mousavi har lovat att fortsätta sin kamp mot regeringen.

I ett uttalande på sin webbplats sade han att gripandet av hundratals regeringskritiska demonstranter var olagligt och påminde om den typ av diktatur som fanns före revolutionen 1979.

– Att kväva medierna, fylla fängelserna och brutalt döda människor som fredligt kräver sina rättigheter på gatorna, tyder på att tyranniets och diktaturens rötter finns kvar från tiden för monarkin, sade han.

– Jag tror inte att revolutionen har uppnått sina mål.

Hans kommentarer är känsliga med tanke på att Iran kommer att uppmärksamma 31-årsdagen för grundandet av den Islamiska republiken den 11 februari.

På tisdagen sade Iran att man kommer att avrätta nio oppositionsmedlemmar som greps under oroligheterna efter omvalet av president Mahmoud Ahmadinejad i juni.

Tillkännagivandet följer avrättningar av två andra i lördags för deras påstådda roll i protesterna.

Spänningarna nådde kokpunkten i december när tusentals människor gick ut på gatorna i protest under den shiamuslimska högtiden Ashura. Åtta dödades när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot folkmassan och över 1 000 demonstranter tros ha gripits.

Mousavis brorson Seyed Ali Mousavi var bland de dödade.

I sitt senaste uttalande på sin Kalemeh-webbplats sade oppositionsledaren att proteströrelsen skulle fortsätta.

– Den gröna rörelsen kommer inte att överge sin fredliga kamp förrän människors rättigheter är bevarade. Iranier har rätt till fredliga protester, sade han. 

Uttalandet kommer sannolikt att hetsa regimextremister och det markerar en hårdare attityd i hans ställningstagande mot regeringen.

I december sade Mousavi att han var beredd att dö för reformer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29002/