Iranbritternas vittnesmål stoppas
En bild från en video som tv-stationen Al-Alam har publicerat. Bilden har publicerats för att visa hur väl brittiska soldater behandlades under deras fångenskap i Iran och för att bevisa motsatsen i soldaternas berättelse om att de behandlades illa och utsattes för psykisk press. På denna bild spelar man schack på persiska mattan och äter kebab. Andra bilder har visat hur de tittade på fotbollsmatcher, spelade bordtennis och skrattade. Den enda kvinnan i mitten på bilden, Faye Turney har sålt sin berättelse till dagstidningar. (Foto: AFP/Al-Alam TV)


Storbritanniens försvarsminister Des Browne förbjuder all militär personal att sälja sina vittnesmål från tjänsten till pressen. Beslutet följer på hård kritik för att de 15 soldater som varit fångna i Iran fått köpslå med medierna

Beslutet följer på hård kritik mot försvarsdepartementet för att de 15 fängslade britterna fått köpslå med massmedierna.

Browne sade att flottan ”inte hade kommit till en tillfredsställande slutsats” när den gjorde ett undantag och gav de 15 militärerna tillåtelse att berätta om sina upplevelser från fångenskapen mot betalning. Han tillstod dock att flottan ställts inför ett svårt beslut.

Den fjärde april släpptes de 15 brittiska militärerna efter två veckors fångenskap i Iran. Nu har några av dem sålt sina berättelser dyrt till medierna.

Försvarsdepartementet i Storbritannien och de 15 matroser och marinkårssoldater som hölls fångna i Iran kritiseras för att berättelserna har fått säljas.

Intervjun med den kvinnliga fången Faye Turney i måndagens nummer av The Sun kan, enligt The Sunday Times, tillsammans med en tv-uppgörelse med ITV ge 150 000 pund – motsvarande ungefär 2 045 000 kronor.

För de 14 männen som släpptes samtidigt för snart en vecka sedan uppges mediemarknadsvärdet uppgå till 100 000 pund, sammanlagt.

Oppositionspolitiker anklagar nu Labour-regeringen för propaganda och samtidigt pågår en häftig debatt i medierna huruvida de 15 frisläppta borde ha fått uttala sig om sina upplevelser eller inte. I vanliga fall får militär personal inte sälja intervjuer på det sättet, men på grund av det stora intresset gjorde myndigheterna ett undantag – som nu alltså backat.

”Det stod klart att deras berättelser troligtvis skulle komma fram via familj och vänner oavsett flottans beslut”, har försvarsdepartementet sagt enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Faye Turneys uttalanden i The Sun levde hon de första fem dygnen i iransk fångenskap i tron att hon var ensam kvar, att de 14 männen alla släppts.

-Vid ett tillfälle frågade förhörsledaren mig: Vad har du för känslor kring att dö för ditt land? säger hon.

-De tog allt ifrån mig utom mina trosor. En bomullspyjamas jag kunde ha på mig kastades in och fyra smutsiga filtar. Sedan smällde metalldörren igen.

Officeren Felix Carman har sagt till brittisk television att han och den andra officeren i gruppen, Chris Air, inte har tagit emot pengar för sina berättelser. Han sade att betalning är ointressant för honom men också att han ”inte missunnar människor som varit med om en svår pärs att tjäna lite pengar på händelsen”.

Innan de 15 reste hem från Teheran sade britterna i iranska medier att de behandlades väl. De tillfångatogs i Persiska viken i mars, i gränsvattnen mellan Irak och Iran.