Iran varnar Väst för nytt ”världskrig”
Luftvärnssoldater passerar två avfyrningsramper för patriotmissiler i Bad Suelze, norra Tyskland den 4 december 2012. (Foto: Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)


En iransk arméchef har utfärdat en varning att om USA fortsätter stödja Turkiet under den syriska konflikten finns risk för ett ”världskrig”.

Generalmajor Hassan Firouzabadi gjorde kommentaren till den officiella iranska nyhetswebben i helgen efter att USA sagt att man tänkte förse Turkiet, som är en Natoallierad, med luftvärnsrobotar, s.k. patriotmissiler, och soldater. Tyskland och Nederländerna har också enats om att ge materiellt stöd.

”Situationen är ganska oroande. Varje patriotmissil är en svart fläck på världskartan och för situationen allt närmare ett världskrig” sade Firouzabadi, enligt den halvofficiella Mehr News Agency. Han har lämnat kommentarerna till de höga befälhavarna på nationella försvarsuniversitetet i Iran.

”Tyvärr är det så att varje gång ett europeiskt land beslutar att placera ut en patriotmissil på den turkiska gränsen mot Syrien, är det som att de planerar för ett nytt världskrig och ett hot mot själva Europa”, sade han.

”En erfaren soldat och strateg kan lätt förstå planen och förutse vad som kan hända härnäst. Europas kloka elit, USA och Turkiet, måste snart vidta åtgärder genom att ta bort patriotmissilerna från området för att förhindra en katastrofal utveckling”, fortsatte han.

Under de senaste månaderna har bombardemang och skottlossning drabbat byggnader längs den turkiska gränsen. I oktober landade en bomb på en turkisk familjs hus och fem personer dog. Händelsen föranledde den turkiska regeringen att ge tillstånd till att skicka trupper till Syrien om det skulle inträffa igen.

”De kloka och Europas elit, USA och Turkiet, bör avveckla alla patriotmissiler innan något händer”, har Firouzabadi sagt enligt AP. ”Vi är Turkiets vänner, vi vill ha säkra relationer med Turkiet, inte att de ska bli anfallna på grund av Syrien.”

I november, lämnade Turkiet in en begäran till Nato att förse dem med patriotmissiler i förebyggande syfte. Ryssland och Iran, två av Syriens närmaste allierade, fördömde begäran.

Under de senaste dagarna har det förekommit rapporter om att syriska ballistiska robotar (scudrobotar) avfyrats mot rebeller i norra delen av landet och träffat mål nära den turkiska gränsen. Den syriska regimen har förnekat användningen av scudrobotar.

Översatt från engelska