Iran trappar upp förtrycket inför valet
Iranska män hänger upp affischer av en kandidat på en anslagstavla inför parlamentsvalet i centrala Teheran. (Foto: Behrouz Mehri/AFP/ Getty Images)


Månaderna som närmat sig Irans parlamentsval nu på fredag har varit brutala mot all antydan om oliktänkande, menade London-baserade Amnesty International på tisdagen.

De iranska myndigheterna har gripit studenter, journalister, advokater och medlemmar ur oppositionen. De har även intensifierat sina repressalier mot elektroniska medier som alla undergräver den islamiska republikens påståenden om att den stöder den arabiska vårens protester i regionen, sade gruppen för mänskliga rättigheter i en ny rapport.

Den högste ledaren Ayatollah Ali Khamenei hade sagt att oroligheterna i hela regionen, som störtat flera långvariga ledare i processen, berodde på Irans revolution 1979 vilket gav den nuvarande regeringen tillträde till makten.

– I dagens Iran kan du sätta dig i riskzonen om du gör något som kan falla utanför de alltmer snäva ramarna för vad myndigheterna anser socialt eller politiskt acceptabelt, sade Ann Harrison, chef för Amnestys program för Mellanöstern och Nordafrika.

Enkla saker som ”att starta en social grupp på Internet, att bilda eller ansluta sig till en icke-statlig organisation eller att uttrycka opposition mot status quo (oförändrat tillstånd) kan få dig att hamna i fängelse”, tillade hon.

Iran planerar att hålla sina första rikstäckande val sedan 2009, då president Mahmoud Ahmadinejad omvaldes. Detta val utlöste en våg av protester som regimen snabbt kuvade. Många oppositionsledare har fängslats eller varit under noggrann övervakning sedan dess.

Landet har nu lagt sig till med en enhet för cyberpolis med uppgift att övervaka internetcaféer samt persondatorer, sade Amnesty. Förra månaden kallades Google ett ”verktyg för spionage” av ett iranskt polisbefäl.

Bloggaren Mehdi Khazali fick en hård dom för spridande av propaganda mot systemet och för ”att ha samlat in information och konspirerat mot rikets säkerhet”, och” kränkt tjänstemän, ”sade Amnesty.

Människorättsförsvarare har gripits och flera icke-statliga organisationer har stängts den senaste tiden. Abdolfattah Soltani, chef för Center för mänskliga rättighetsförsvarare greps i höstas och hotas nu av 20 års fängelse för anklagelser som att denne fått ett internationellt människorättspris, sade Amnesty.

Amnesty citerar en annan oroande utveckling, nämligen att antalet offentliga avrättningar i Iran ökade fyrdubbelt under 2011 jämfört med året innan.

– Hundratals människor tros ha dömts till döden under det senaste året, främst för påstådda narkotikabrott, sade människorättsorganisationen och nämnde att metoden används av regimen för att ”sätta skräck i samhället.”

Mitt bland spänningar och fruktan över att Iran bygger kärnvapen uppmanade Amnesty andra länder att inte glömma bort att pressa Teheran angående mänskliga rättigheter.

– För iranier som står inför denna nivå av förtryck kan det vara beklämmande att diskussioner om deras land i diplomatiska kretsar tycks fokusera främst på atomprogrammet på bekostnad av de mänskliga rättigheterna, sade Harrison.

Översatt från engelska