Iran skjöt upp apa i rymden
Iranska flaggor vajar i vinden medan en iransk byggd raket av typen Safir, som förde satelliten "Omid" till omloppsbanan, sitter på dess startplatta på en hemlig plats i den islamiska republiken den 2 februari 2009. (Foto: AFP/Getty Images)


Den iranska regeringen meddelade på måndagen att man framgångsrikt har skickat en apa ut i rymden som en förberedelse inför att så småningom skicka människor ut i rymden, rapporterade statliga medier.

Kapseln med kodnamnet Pishgam (pionjär) sändes upp i rymden på måndagen som en del av den islamiska republikens ”bredare projekt att skicka människor på rymdfärder”, berättade Hamid Fazeli, chef för Irans rymdorganisation, till det statligt ägda Press TV. Fazeli tillade att Iran planerar att skicka en människa till rymden inom de närmaste fem åren.

Kapseln togs tillbaka från rymden och apan ska ha överlevt, rapporterade den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

Västländer har uttryckt oro för att Iran kanske använder sitt rymdprogram som en förklädnad för att testa långdistansraketer, liknande det som befaras ligga bakom Nordkoreas begynnande rymdprogram. Man har uttryckt oro över att Iran skulle kunna använda sådana långdistansraketer för att utveckla kärnstridsspetsar.

Förra året införde USA och EU flera sanktioner mot Iran över dess nukleära program, som västerländerna tror används för att utveckla kärnvapen. Iran har sagt att programmet är för fredliga ändamål.

Det fanns ingen oberoende bekräftelse på att uppskjutningen ägde rum, rapporterade Reuters.

Tjänstemän i Bryssel sade på måndagen att de gett Iran ett bud på fler datum i februari för att återuppta samtalen om landets kärnprogram, rapporterade Reuters. Iranska tjänstemän har avvisat en begäran om att diskutera sitt kärnenergiprogram i Istanbul under slutet av januari.

Bruno Gruselle från Stiftelsen för strategisk forskning i Frankrike sade att om Iran verkligen har skickat en apa till rymden på måndagen, skulle det vara ”ganska betydande.”

”Om man kan visa att det är möjligt att skydda ett fordon av detta slag vid återinträdet så kan man förmodligen skydda en militär stridsspets och få det att klara de höga temperaturerna och det höga trycket vid återinträdet från rymden”, sade Gruselle till Reuters.

Enligt nyhetsbyrån Fars, väger raketen som använts för att skicka apan i rymden 85 ton, är 90 meter lång och kan bära en satellit på 60 kilo till en omloppsbana.

Under 2010 skickade Iran en kapsel till rymden som innehöll levande organismer, inklusive en sköldpadda, maskar och en mus. Under 2009 skickade den islamiska republiken en satellit som kallas Omid i en omloppsbana, innan man avtäckte tre nya satelliter: Tolou, Mesbah II och Navid, enligt Fars.

Sovjetunionen var det första landet att skicka ett levande djur, en hund, till en omloppsbana 1957.

Översatt från engelska