Iran provkör urancentrifuger


Iran provkör inom kort drygt 300 centrifuger för urananrikning som installerats i en underjordisk kärnkraftsanläggning, uppger diplomater i Wien.

Kraftmätningen om Irans atomkraft har trappats upp efter FN:s sanktionsbeslut i december, då säkerhetsrådet krävde att landet upphör med sin urananrikning. USA som driver frågan hävdar att anrikningen ingår i ett atomvapenprogram.

Förra veckan kom beskedet att Iran inlett installationen av 3 000 anrikningscentrifuger i en väldig bunker i närheten av den stora kärnkraftsanläggningen nära staden Natanz. Inspektörer från FN:s atomkraftsorgan IAEA hade då besökt Natanz .

-Iranierna har kopplat ihop två produktionslinjer om vardera 164 centrifuger. Det är bara en fråga om timmar eller dagar innan de provkör centrifugerna, sade en diplomat med insyn både i Iran och IAEA på måndagen.

En annan diplomat tror att Iran genomför provkörningen före den 11 februari, årsdagen för den islamiska revolutionen då landets ledning väntas göra ett viktigt tillkännagivande om kärnkraftsprogrammet.