Iran laddar sitt första kärnkraftverk
Reaktorbyggnaden vid det rysk-byggda kärnkraftverket i Bushehr i södra Iran. (Foto: Iran International Photo Agency via Getty Images)


Iran har börjat fylla reaktorn i kärnkraftverket Bushehr med bränslestavar. Ett viktigt steg inför kärnklyvning och kraftgenerering, rapporterar IRNA, Irans nyhetsbyrå.

– Vi hoppas att det kommer att finnas kärnkraftsel i stamnätet inom tre månader, sade Ali Akbar Salehi, vice VD och chef för Irans atomenergiorganisation under en ceremoni vid införandet av den första bränslestaven på tisdagen, rapporterade IRNA.

Utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast sade på IRNA:s webbsida att Irans nukleära program utvecklas väl och följer den fastställda tidsplanen, trots alla politiska påtryckningar och sanktioner.

– Kärnkraftverket Bushehr är ett stort projekt som kommer att hjälpa oss att ta ett steg mot framtida alternativa energikällor. Vi kommer också att fortsätta vår fredliga kärntekniska verksamhet på andra områden, sade han till IRNA, enligt New York Times.

Trots FN:s sanktioner och rädsla från västländer, har Iran fortsatt det kärnkraftsprogram som landets ledare bestämt vidhåller är rent fredligt.

Västländerna befarar att Iran också kommer att använda sina kärnkraftsanläggningar till att anrika uran till kärnvapen.

Bushehr-reaktorn har varit under uppbyggnad sedan 1970-talet då ett tyskt företag började arbeta där. Projektet har sedan färdigställts av ett ryskt team som också kommer att driva reaktorn. Ryssland kommer också att lagra reaktorns använda kärnbränsle, efter det att anläggningen tas i drift.

Så länge Bushehr-anläggningen drivs av Ryssland och övervakas av FN:s atomenergiorgan (IAEA), är risken liten att anläggningen också används till att tillverka atomvapen, enligt en rapport av BBC.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44837/