Iran griper "spioner" för förseningar i kärnkraftsverk
Ryskbyggt kärnkraftverk i Bushehr i södra Iran. Iran har gripit ett okänt antal "spioner" som påstås ligga bakom cyberattackerna på landets kärnkraftsanläggningar. (Foto: Atta Kenare/AFP/Getty Images)


Iran har gripit ett okänt antal ”spioner” som påstås ligga bakom cyberattackerna på landets kärnkraftsanläggningar.

Heydar Moslehi, minister för underrättelseväsendet, skyllde dataormen Stuxnet, som har tagit sig in i datorerna på kärnkraftverket i Bushehr, på västerländska spionorgan. .

Moslehi sade att det komplexa dataviruset inte har påverkat Irans kärnkraftsambitioner, men förra veckan sade en tjänstemän att anläggningen i Bushehr inte skulle börja producera el förrän månader efter den ursprungligt planerade starten.

I kommentarer till den officiella nyhetsbyrån Mehr sade Moslehi att Iran hade upptäckt ”destruktiv verksamhet [av västerländsk] arrogans i cyberrymden”.

En grupp människor har fängslats för attackerna, men hur många och var de kommer ifrån har inte lämnats ut.

”Jag försäkrar alla medborgare att underrättelsetjänsten för närvarande har full kontroll över cyberrymden och inte kommer att tillåta några läckor eller förstörelse av vårt lands nukleära verksamhet”, sade han.

”Irans underrättelsetjänst har hittat en lösning för att hantera [ormen] och den kommer att tillämpas. Vår kontroll över virtuella nätverk har omintetgjort fiendens verksamhet i detta avseende.”

Enligt dataexperter måste Stuxnet-viruset överföras till datorn via ett USB-minne. Hittills har det infekterat 30 000 datorer i industriområden, i synnerhet i Iran, Indien, Indonesien och Kina. Men 60 procent av de smittade datorerna finns i Iran.

Förra veckan berättade Irans atomenergiminister, Ali Akbar Salehi, för ISNA (iranska studenters nyhetsbyrå) att det skulle bli förseningar i fabriken i Bushehr.

– Bränslet kommer att laddas ner i reaktorhärden fullt ut i början av november och hjärtat av Bushehr-kraftverket kommer att börja slå då, sade Salehi.

– Två till tre månader därefter kommer el att levereras till näten.

Tjänstemän sade att de tidigare hade hoppats att anläggningen skulle vara i drift i slutet av oktober. Salehi sade inte om förseningarna berodde på Stuxnet-viruset.

Analytiker anser att
viruset är så sofistikerat att det bara kan ha utvecklats av en grupp hackare, snarare än en enskild fientlig individ.

Den tyske dataexperten Ralph Langer beskrev viruset som ett ”cyberkrigsvapen.”

Vid en konferens förra veckan framkom det att Stuxnet innehöll en fil som heter ”Myrtus” som är det latinska namnet för myrtenträd. Man tror att namnet skulle kunna kunna hänsyfta på den judiska drottningen Ester, vars namn liknar det hebreiska ordet för myrten.

Enligt en berättelse i Esters bok i Gamla testamentet, hindrades en persisk konspirationsplan från att eliminera judarna innan den kunde genomföras. Men experter tror att namnet kan vara ett villospår för att dölja virusets ursprung.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43630/