Iran avfyrade nio lång- och medeldistansmissiler
En iransk Ghadr-1 missil visades upp vid den årliga armédagsparaden i Teheran, den 17 april. (Foto: Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)


Iran meddelar att landet har testavfyrat nio lång- och medeldistansmissiler ”som respons på hot från USA och Israel”, rapporterade RFE/RL på onsdagen.

Irans statliga Press TV sade att missilerna som avfyrades av ett förband inom det elitiska revolutionsgardet på en okänd plats i the iranska öken, inkluderar en Shabab-3 missil med 2 000 km räckvidd, utrustad med en konventionell stridspets på en ton.

Missiltestet var en del av Irans militärövning ”Stora profeten III” under revolutionsgardets missil- och marinförband, vilket enligt Teheran syftade till att förbättra stridsberedskapen.

Testet utförs i en tid präglad av ökande spänning kring Irans atomprogram och bara veckorna efter Israels egen militärövning till havs.

Iran forsätter att avvisa uppmaningar från Förenta Staterna och de Europeiska makterna om att stoppa sitt uranförädlingsprogram.

Den 8 juli sade en rådgivare till Irans ledare Ayatollah Ali Khamenei att Teheran kommer att rikta sina missiler mot Tel Aviv och USA:s flotta i Persiska om det blir attackerat.

USA fördömde omedelbart missiltestet.

Vita husets talesman Gordon Johndroe sade att Irans utveckling av stridsmissiler var en ”överträdelse av FN:s säkerhetsråds resolutioner och strider fullständigt mot Irans åtagande i världen”.

Doug Richardson, redaktör på tidskriften Janes Missiles and Rockets säger att mitt i båda sidors tilltagande retorik är det viktigt att komma ihåg att Irans missilprogram fortfarande är relativt primitivt jämfört med västerländska motsvarigheter.

Enligt de senaste uppgifterna från den amerikanska underrättelsetjänsten har Iran stoppat arbetet med sina kärnvapenbestyckade stridsspetsar.

Med en konventionell last skulle förstörelsekraften i en Shahab-3 vara jämförbar med dem i de nattliga tyska attackerna mot London för sextio år sedan.

– Man kan använda konventionella högexplosiva ämnen, vilket skulle ha prestanda ungefär i klass med tyskarnas V-2 raketer som avfyrades mot London under [andra världskriget]. Om man vill få en uppfattning om förstörelsekraften, kan historiska data ge en bra bild, sade Richardsson.

Richardson säger att Shahab-3 har en precision på omkring 2,5 kilometer, vilket betyder att de inte kan används mot rörliga mål, som de amerikanska fartygen. En storstad skulle kunna träffas men den kan inte sikta in sig på specifika byggnader.

Han säger att Iran förmodades ha 30 till 50 missiler vid sista beräkningen.

Med tillstånd från Radio Free Europé/Radio: Liberty http://www.rferl.org/