Iraks röstomräkning beordrad, vinnare i valet osäker
En irakisk soldat som vaktar ett ställe tillhörande al-Iriqayahs sekulära block står framför ett porträtt av förre irakiske premiärministern Iyad Allawi i Bagdad den 17 april 2010. (Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/Getty Images)


En irakisk domstol beordrade på måndagen en manuell omräkning av 2,5 miljoner Bagdad-röstsedlar från valet den 7 mars, vilket kan ändra maktbalansen i landet.

Enligt officiella resultat har Iyad Allawi, en sekulär shiit som fått flest sunnimuslimska röster, vunnit 91 mandat jämfört med 89 för Maliki, shiit; Bagdad har 70 platser av 325 i parlamentet, 68 av dessa kommer att räknas om.

Premiärminister Nouri Maliki klagade över att han förlorade sammanlagt 750 000 röster på grund av valfusk och att de offentliggjorda resultaten inte återspeglade folkets vilja.

Även om inget av blocken skulle ha tillräckligt med mandat på egen hand för att bilda regering, kommer vinnaren att bilda nästa regering. Allawi har sagt att våldsamheter kunde bryta ut i landet om valresultaten blir omkastade.

Omräkningen väntas ta mer än en vecka.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33710/