Iraks president "uttorkad och trött"
Iraks president Jalal Talabani


Iraks president Jalal Talabani är extremt uttröttad och uttorkad, men vid medvetande och på bra humör, meddelar hans kansli. Talabani fördes i hast till sjukhus i Jordanien i går.

Den 74-årige presidenten flögs från sin hemstad i norra Irak till Amman efter att hastigt ha insjuknat. Han lades in på Kung Hussein-sjukhuset.

”En första undersökning har visat att presidentens tillstånd är stabilt. Det finns ingen anledning till oro”, löd ett meddelande från presidentkansliet i Bagdad.

Talabanis ”vitala organ är alla i gott skick”, löd meddelandet, och de personer han har med sig har funnit att han är vid fullt medvetande och på gott humör.

En högt uppsatt källa inom Talabanis Kurdistans patriotiska union (PUK) uppgav i går att Talabani drabbats av njurproblem och först fördes till sjukhus i den nordirakiska staden Sulaymaniyya. Kurdiska källor i staden bekräftade att Talabani insjuknat i går morse, vårdats på sjukhus och sedan skickats till Amman.

Talabani blev president i april 2005. Den senaste tiden har han varit hårt trängd från alla parter i den irakiska konflikten efter att ha försökt ingripa i några av de mest brännande frågorna, framför allt konflikterna mellan olika väpnade grupper.