Irakkriget hämmar katastrofröjning
(Foton: AFP /Khalil Mazraawi)


Katleen Sebelius, demokratisk guvernör i det tornadodrabbade Kansas, säger att uppröjningen hämmas av att lastbilar, helikoptrar och annan utrustning som behövs har sänts till kriget i Irak.

Kansas saknar enligt guvernören ungefär hälften av den utrustning – däribland dumpers och frontlastare – som skulle komma till användning vid uppröjning och återuppbyggnad. Av delstatens 19 helikoptrar har 15 sänts till Irak, uppger nationalgardet.

-Det är ingen tvekan om att allt det här kommer att dämpa takten och hämma återhämtningen, sade Sebelius.

Antalet dödsoffer efter förra veckans oväder i Kansas har stigit till tolv. Tio av dödsoffren var från det lilla samhället Greensburg som i stort sett jämnades med marken av en mycket kraftig tornado.

Översvämningar

Virvelstormarna följdes av omfattande översvämningar i Kansas på söndagen och måndagen. Många vägar måste stängas på grund av översvämningarna och vissa skolor var tvungna att hålla stängt.

Guvernören konstaterar att Kansas har drabbats hårt.

-Vi har behov av nationalgardet i två olika delar av vår stat nu. Det här kommer verkligen att bli ett problem, sade Sebelius.

Hon anser att det inte alls är tillfredsställande att Bush-regeringen inte har lyckats ersätta eller återställa utrustning från nationalgardet som skickats i väg till Irak.

En taleskvinna för räddningsverket i Kansas sade att man nu tvingas hyra in entreprenörer för uppröjningen.

90 meter per sekund

Tornadon, som drabbade Greensburg med sina 1 600 invånare i fredags, var en så kallad F5 – den kraftigaste på skalan med vindhastigheter på över 90 meter per sekund. Den dröjde sig kvar i ungefär en timme, rörde sig över tre mil och lämnade efter sig ett nära tre kilometer brett spår av förstörelse.

-Det var en av de mest förödande tornadorna de senaste tio åren, sade meteorologen matt Gerard.