Irak störtar mot avgrunden
RAQ, BAQUBA : Irakierna promenerar bland spillror vid ingången av Shiite husseiniya (moske) som bombades av okända män i staden Baquba, nordost om Baghdad, 24 November 2006. (Foto: AFP/Ali Yussef)


Män med raketgevär angrep i dag ett sunnimuslimskt område i Bagdad. 30 människor uppges ha dödats i hämnden för gårdagens blodbad i den shiadominerade Sadr-staden. Irak störtar allt närmare mot totalt inbördeskrig.

Politiker på båda sidor av den religiösa klyftan i Irak vädjar om besinning men landet störtar trots det mot öppet inbördeskrig. Beväpnade män angrep i dag ett sunnimuslimskt område i Bagdad i vad som ses som en hämnd för gårdagens blodbad i den shiitiska Sadr-staden.

Fyra moskéer har sattes i brand. En boende i den angripna stadsdelen al-Hurriya berättade att 30 människor dödats och 48 skadats. Måltavlan var en sunnimuslimsk enklav i det huvudsakligen shiamuslimska al-Hurriya.

– De angrep fyra moskéer med raketgevär och kulsprutor. Angreppen började vid middagstid, sade invånaren, som hjälpte folk att lämna sina hem.

Invånarnas vädjan till myndigheterna att skicka brandkår och ambulanser förblev obesvarad eftersom området bedömdes alltför osäkert.

Två självmordsbombare dödade tidigare i dag 23 personer i den nordirakiska staden Tal Afar, uppger irakiska polis enligt Reuters. En av angriparna befann sig i en bil, den andra bar sin sprängladdning på kroppen. Ytterligare 26 personer ska ha skadats i attacken.

Rebeller har angripit den radikale shialedaren Muqtada al-Sadrs kansli i Baquba norr om Bagdad, uppger polis i staden enligt AFP. Det är oklart om någon skadades.

Några timmar före attacken utförde amerikanska och irakiska styrkor en razzia mot kansliet och grep fem vakter.

Dödssiffran efter gårdagens serieattentat i Sadr-staden i Bagdad har ökat till 202, uppger irakisk polis. Ytterligare 250 människor är skadade. Enligt läkarna är många av dessa så svårt skadade att de inte väntas överleva.

Attentatet var det värsta i Irak sedan USA:s invasion 2003. Utegångsförbud råder i Bagdad i dag av rädsla för hämndattacker.

Stora delar av den irakiska huvudstaden låg spöklikt öde i dag, förutom poliser och otaliga begravningsföljen.

– Detta är vårt hem, vårt land. Sunniter och shiiter måste enas för att bygga upp vårt land, så att vi kan andas, sade en man som beskådade begravningsföljena i Bagdad.

Sunnitiska upprorsmakare, kanske tillhörande irakiska al-Qaida, antas ha utfört torsdagens terrormassaker i Sadr-staden.

Irak söker nu ärkefienden Irans hjälp att bringa ordning i kaoset.

Bedömare är dock tveksamma till vad mötet mellan de båda muslimska ländernas ledare kan åstadkomma.