Invandring skapade det israeliska köket
Bröd är en viktig del i det israeliska köket. (Foto: AFP)


Vad är äkta israelisk mat? Det är ingen lätt fråga att besvara, då nästan all israelisk matlagning härstammar från utländska och exotiska platser. För att finna svaret måste vi resa tillbaka i tiden och studera människors invandring till Israel under de senaste tusen åren.

Israel har blivit en smältdegel av många kulturer och etniska grupper, som ett resultat av politiska och religiösa förändringar. Med den här blandningen av olika folkslag tillkom rika maträtter, som återger smaker från sina avlägsna moderländer.

Smaker och aromer från forntida örter och kryddor har sina rötter tvärs över Nordafrika, Balkan, Mellanöstern och Arabien.

Om man i dag äter ute på de livliga gatorna i Jerusalem verkar det finnas ett oändligt utbud av modern israelisk matlagning.

Det spelar ingen roll hur varierande olikheterna är, det är viktigt att förstå en sak. Israelisk mat är baserad på ett typiskt bondeideal: ”Allting är bra och ingenting går till spillo”. Enkel, färsk mat köpt från välfyllda marknader och mejeriprodukter producerade från inhemska djur är essensen i israelisk matlagning och bidrar till bevarandet av dess rustika charm.

Det israeliska köket kan delas in i två tydliga stilar: ashkenazic, vilken judar som immigrerade från västeuropeiska områden förde med sig och sephardic, som kom hit från områden i mellanöstern. Ashkenazic-stilen använder mer örter och kryddor och är därför den mest temperamentsfulla av de två.

Generellt sett består det israeliska köket av mat som vanligtvis äts i Rumänien, Jugoslavien, Grekland och Bulgarien.

Det inkluderar maträtter som moussaka (en maträtt på ungsbakad aubergine), dolmades (fyllda vindruvsblad), krämig getost och yoghurt.

Falafel, som är milt kryddade friterade bullar gjorda av kikärtor, kom till Israel från Egypten. Couscous, som gjorts på mannagryn och som serveras med grillat lamm, var ursprungligen en syrisk eller marockansk maträtt. Från Turkiet kom platt bröd, halvah och många andra delikata efterrätter.

De judiska matregler som kallas ”kosher”, reglerar sättet som maten tillagas och serveras på. Det finns många kosher-regler, så som att inte blanda mjölkprodukter med kött och slakta köttet på ett speciellt rituellt sätt. Fläsk och skaldjur är förbjudet och man tar inte bort oönskade delar på köttet, såsom fiskben. Kött måste också kokas eller saltas ordentligt för att undvika intagandet av blod.

Även om de flesta judar håller sig till dessa regler har det moderna Israel i dag många restauranger och serveringsställen som inte är kosher för den globala befolkningen.

Läs gärna engelsk version.