Invånare i Huizhou flydde efter explosion i oljeraffinaderi
Explosion i ett oljeraffinaderi i Huizhou i Guangdongprovinsen i Kina tidigt på morgonen den 11 juli. Explosionen ledde till kraftiga bränder med flammor som var hundra meter höga. (Foto: Xizi.com)


En explosion som inträffade tidigt på morgonen den 11 juli i ett oljeraffinaderi i Huizhou, nära Dayabukten i Guangdong, ledde till kraftiga  bränder med över 100 meter höga flammor. Elden släcktes av 40 brandbilar men den täta smogen låg kvar över området. Enligt lokal media skadades ingen.

Det var en läcka i raffinaderiet som ledde till explosionen, vilken skrämde lokalinvånarna såpass att de flydde från området i panik. En massiv trafikstockning uppstod nära oljedepån tillhörande China National Offshore Oil.

Platsen ligger 4 mil från ett kärnkraftverk.

Liu, som såg olyckan, sade:
– Byggnaden är stor och full med olja. Alla var oroliga över att det skulle bli explosioner. Alla invånare som bor runt raffinaderiet lyckades fly från platsen. Elden är väldigt kraftig och hundratals flydde mot Huizhou och Danshui.  Många av de äldre och ungdomar åkte på motorcyklar. Jag åkte härifrån kl 4.30 och kom tillbaka innan kl 9.

En annan kvinna i närheten sade:
– Runt kl 4.10 började det en intensiv eldsvåda som kunde ses på flera mils håll. Vi är mycket nervösa och oroliga för fler explosioner. Så folk med bilar körde därifrån och andra skyndade till busstationerna. Polisbilar blockerade vägarna och det blev för mycket trafik för att man skulle kunna köra.

En invånare vars familjemedlemmar flydde till Danshui berättade:
– Omkring klockan 4 eller 5 verkade det som om elden var okontrollerad och min familj lämnade sitt hem.  Vi packade snabbt och körde iväg eller skyndade till bussen. Senare kom vi tillbaka när vi hörde att allt var lugnt.

Inga dödsoffer krävdes men detta är den andra allvarliga olyckan på kort tid för China National Offshore Oil. I juni ledde en borrningsolycka i Bohaisjön öster om Tianjin till att 158 kvadratkilometer råolja läckte ut och förorenade 839 kvadratkilometer. Läckan upptäcktes den 4 juni, men meddelades inte förrän den 1 juli.

China National Offshore Oil försökte avleda allmänhetens ilska över att de inte meddelat allmänheten genom att säga att de genast meddelat myndigheterna. Deras amerikanska partner ConocoPhillips, som tog hand om upprensningen, var den som befanns legalt ansvarig. Hur stort skadeståndet för respektive företag blir har ännu inte beslutats, eftersom det här är det första oljeläckaget under vattnet i Kina.

Översatt från engelska