Intrycket härrör från sinnet
Intrycket härrör från sinnet (Illustratör: Jane Ku, Epoch Times)


Idiomet “Intrycket härrör från sinnet” kan också översättas till “verklighetsuppfattningen förändras efter ens tankar.”

Det sägs att uttrycket först kom från Guiguzi*, en gammal kinesisk filosof och pedagog under De stridande staternas period (476-221 f.Kr.). Det återfinns också i verket “Essäer om sinne och intryck” av Xiyi Chen från Songdynastin (960-1279 e.Kr.).

Berättelsen nedan förklarar idiomets betydelse.

Su Dongpo** (1037-1101), som var ett stort geni under Songdynastin, kom en dag till ett tempel med munken Foyin för att meditera. Efter meditationen kände sig Su Dongpo lätt och behaglig.

Han frågade munken hur han såg ut när han mediterade, och munken svarade:

– Du såg ut som en buddhastaty; mycket högtidlig.

Su kände sig mycket nöjd.

Munken frågade Su hur han såg ut när han mediterade. Su sade skämtsamt till munken:

– Du såg ut som en hög med kodynga.

Munken sade inget. När Su såg att munken inte blev arg tänkte Su att han hade vunnit diskussionen.

Sus yngre syster, Su Xiaomei, var mycket intelligent och när Su kom hem berättade han självbelåtet om samtalet med munken. Systern tänkte ett tag och svarade vänligt:

– Kära bror du förlorade. Munken Foyin har en Buddhas hjärta, så han såg på dig som en Buddha. Du såg på honom utifrån ett hjärta av kodynga, därför såg du bara kodynga.

Efter att ha lyssnat på systerns ord, försjönk han i egna tankar och insåg att munken hade kultiverat så väl att han hela tiden kunde behålla ett vänligt hjärta, även när någon behandlade honom orätt.

Den här historien säger att endast när en människa har ett barmhärtigt hjärta kan hon se saker ur en positiv synvinkel och ge konstruktiv respons.

“Intrycket härrör från sinnet” används för att beskriva och varna för att ett intryck kan förändras efter ens egna tankar.

 

* Guiguzi levde mellan 400-313 f.Kr. Hans riktiga namn var Xu Wang. Han grundade Diplomatskolan av Hundra skolor för tänkande. Många av hans elever blev berömda. En av dem var Sun Bin som skrev de berömda 36 krigslisterna.
** Su Dongpo, även känd som Su Shi, var en författare, poet, konstnär, kalligraf, farmakolog och statsman under Songdynastin, och en av de viktigaste poeterna under Songdynastins era.