Internetpropagandist och medhjälpare till förre kinesiske säkerhetschefen gripen
Zhou Yongkang, tidigare medlem av kommunistpartiets ständiga utskott. (Liu Jin/AFP/Getty Images)


En viktig underlydande till Zhou Yongkang, Kinas tidigare chef för inre säkerhet, har gripits och utreds nu som en del av en intern partidisciplinär procedur, enligt en källa insatt i ärendet.

Gripandet av tjänstemannen, som tidigare ledde internetövervakningen inom ministeriet för offentlig säkerhet, är ett nederlag för Zhou Yongkang, och indikerar att det nya ledarskapet med Xi Jinping i spetsen redan har börjat vidta åtgärder mot kvardröjande lojalister till förre partiledaren Jiang Zemin. Zhou Yongkang tillhör Jiangs fraktion av partiet.

Utredningen av tjänstemannen, som bara identifierats som “Zhou Tong”, vilket inte är hans riktiga namn, påbörjades i juli 2012. Medarbetare från centrala propagandaministeriet, kulturministeriet och andra propagandaorgan har bidragit med hjälp till utredningen, enligt källan.

Zhou Tong använde sin befattning för att censurera negativ information på internet om Zhou Yongkang och andra medlemmar i Jiang-fraktionen. Samtidigt spred han skadlig information om andra partimedlemmar som Zhou Yongkang ville attackera. Han betalades av Zhou Yongkang och den tidigare partisekreteraren i Peking, Liu Qi, enligt källan.

Källor säger att Hu Jintao och Xi Jinping började förbereda utredningen och gripandet av Zhou Tong i juli förra året, kort efter att Liu Qi avgick. Utredningen omfattar omkring 20 provinser, inklusive Gansu, Hunan, Hubei, Henan, Shandong, Guangzhou och Guangxi, i och med Zhou Tongs omfattande nätverk, enligt källan.

Läckan om att Zhou Tong anhållits kom efter att vanliga kineser börjat kritisera Zhou Yongkang.

Demonstranter med skyltar som fördömer Zhou Yongkangs ledarskap för politisk-rättsliga utskottet, ett mäktigt partiorgan som kontrollerar landets inhemska säkerhetsstyrkor, har samlats utanför Pekingsuniversitetet, Tsinghuauniversitetet, statliga byrån för brev och besök och på andra ställen i Peking sedan 20 december.

De kräver att Zhou avslöjar källan till sin privata förmögenhet och den verkliga kostnaden för säkerhetsapparaten. Polisen har inte tagit till hårda medel för att få slut på protesterna, vilket annars vanligtvis brukar ske.

Det finns ingen konsensus i partiet kring hur man ska ta sig an Zhou Yongkang, som i åratal kontrollerade en stor utvidgning av politisk-rättsliga utskottets makt och budget – ett partiorgan vars operationer nu inkräktar på hundratals miljoner kineser.

Källor i Kina som är insatta i diskussionerna bland nyckelfigurer inom partiet säger att om Zhou någonsin skulle straffas öppet, skulle Jiang Zemin, hans politiske beskyddare, förbereda sig på att distansera sig själv från Zhou för att undvika intrycket av att han tvingats offra en viktig underlydande.

Översatt från engelska.