Internetkrig om bilderna från Xinjiang
"Mellan 600 och 800 människor dog enligt ögonvittnen som ett resultat av våldet mellan hankineser och uigurer, som utmålats som terrorister av regeringen", sade vice ordföranden för World Uyghur Congress. (Foto: Boris Horvat/Getty Images)


Medan våldet pågick i Urumqi i Xinjiang bröt kinesiska bloggare igenom regimens internetblockad och laddade upp foton och videoklipp till hemsidor som Twitter och YouTube. De skickade även sms till utlandet med budskapet ”avslöja sanningen för världen”.

Många av internetposterna har redan tagits bort av Kinas internetpolis. För att kunna få tag på originalbilder och information var reportrarna tvugna att kämpa mot klockan och den kinesiska polisen.

Enligt Hongkongbaserade Apple Daily skickades tiotusentals meddelanden och videoklipp till internet, men nästan samtliga överlevde bara i några minuter innan de togs bort. Trots att nyhetsbyrån Xinhua, den kinesiska regimens språkrör, publicerade en artikel om incidenterna i Xinjiang den 6 juli valde många journalister från prodemokratiska nätmedier i Kina att leta efter originaldokumenten från olika bloggar och forum.

Som flera kinesiska bloggare påpekat togs hela sidor bort från de stora sökmotorerna och forumen om de innehöll ord som ”Urumqi” och ”oroligheter”.

Internet i Urumqi stängdes ner från midnatt den 6 juli. Som ett resultat av detta minskade antalet foton som laddades upp dramatiskt och enbart begränsad information kunde föras ut med andra medel.

Vid eftermiddagen den 7 juli kunde kinesiska nätanvändare fortfarande inte komma åt Twitter, YouTube och Google. En bloggare skrev ”Denna gång är censuren verkligen mycket, mycket hård”.

De flesta hemsidor som förblev ocensurerade publicerade bara Xinhuas artiklar och tillät inga kommentarer under artiklarna.

Asgar Can, vice ordförande för World Uyghur Congress sade till AFP den 8 juli att mellan 600 och 800 människor enligt ögonvittnendog  som ett resultat av våldet mellan hankineser och uigurer, och att de senare utmålas som terrorister av regimen.

Efter upploppen den 7 juli började invånarna i Urumqi hamstra mat och dryck av rädsla för fortsatta oroligheter. På grund av detta sköt matpriserna upp till det dubbla eller tredubbla och affärer fick stängas när varorna tog slut.

Enligt Yang Jianli, ordförande för Kinainitiativ vid Harvarduniversitetet hävdar det kinesiska kommunistpartiet att det skapar stabilitet och harmoni bland det kinesiska folket, men detta är omöjligt att uppnå utan att erkänna och respektera fredliga protester från befolkningen.

– Kommunistpartiets tradition av att skrämma, demonisera och spärra in de människor vars åsikter, tro eller livsstil avviker från den gängse hankinesiska modellen är kontraproduktivt och underblåser i själva verket den instabilitet man påstår sig vilja förebygga. Som ett minsta första steg måste kommunistpartiet sluta med sitt bekymmersamma och splittrande stereotypiserande av uigurer som ”terrorister”, Falun Gong-utövare som ”subversiva” och det tibetanska folket som ”otacksamma”, sade Yang i ett pressmeddelande.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19362/


Kinesiska paramilitära polisbilar kör nedför en huvudgata i centrala Urumqi. Det fanns gott om kravallpoliser och soldater på Urumqis gator den 9 juli efter flera dagars blodigheter. (Foto: Peter Parks/Getty Images)

Kinesiska paramilitära polisbilar kör nedför en huvudgata i centrala Urumqi. Det fanns gott om kravallpoliser och soldater på Urumqis gator den 9 juli efter flera dagars blodigheter. (Foto: Peter Parks/Getty Images)