Internetkaféer i Kina övervakar användarna
En man surfar på ett internetkafé i Peking. (Foto: Guang Niu/Getty Images)


Flera städer i Kina har skapat övervakningssystem på internetkaféer där användarna fotograferas och får sina ID-handlingar registrerade.

Myndigheterna tvingar internetanvändare att använda sina riktiga namn och kritikerna menar att yttrandefriheten på det här sättet inte kan skyddas. Övervakningen går helt emot trenden av mångfald och demokrati.

Kinesisk media har rapporterat om ett nytt övervakningssystem som har installerats på många internetkaféer i Peking och i flera andra stora städer. Enligt Beijing News kräver mer än 1500 internetkaféer i Peking att bilder ska tas  på förstagångsanvändarna och att deras identitetskort skannas. I artikel påstås det att bilderna och ID-informationen skickas till myndigheterna och sparas. Övervakningssystemet ska under året installeras på samtliga internetkaféer i Peking.

Reporters Without Borders (RSF) säger i en kommentar att alla internetanvändare betraktas som misstänkta genom detta övervakningssystem. RSF fruktar att internetkaféerna ska bli platser där personlig information stjäls och där människor blir angivna. Myndigheterna har enligt RSF skapat rädsla bland folket genom att installera detta system.

Den officiella förklaringen till att systemet har installerats är att man vill hindra minderåriga från att gå till internetkaféer. Dessutom vill man kunna agera mot brottslighet på internet och göra det lättare för myndigheterna att utföra undersökningar eftersom många kaféer inte följer lagarna och registrerar användarna.

En polis från Guangzhous allmänna säkerhetsbyrå säger att när internetkaféer inte registrerar internetanvändarnas riktiga namn så skapar det kryphål för människor att utföra personangrepp och förtal på nätet. Den här polisen säger också att många människor registrerar sig med lånade eller stulna ID-kort. Ägarna till ID-korten kränks och följaktligen finns det ett behov av att internetanvändarna anger sina riktiga namn över hela landet. 

Liu Tianyi, affärsman inom databranschen som bor i Peking, säger till VOA att systemet är ett effektivt sätt för myndigheterna att övervaka människors aktiviteter men att det är till större skada än nytta med hänsyn till den sociala utvecklingen och utveckling av mångfalden. 

– Det är mycket effektivt i ett diktatoriskt styrelsesätt och för brottsbekämpning, men för vanliga medborgare och dissidenter som har andra synsätt än regimen är det ett sätt att förtrycka och kontrollera dem. Ur yttrandefrihetssynpunkt tycker jag som medborgare att detta system motarbetar demokratin, säger Liu.

Liu, som är medborgarrättskämpe, säger att ohederliga människor som begår brott på nätet trots allt bara utgör en liten andel. Den stora majoriteten använder internet för att uttrycka olika synsätt eller för att utbyta information och tankar. Liu är orolig för att det nya systemet kan beröva medborgarna deras integritet och grundläggande mänskliga rättigheter.

Det finns för närvarande mer än 200 miljoner internetanvändare i Kina – vilket utgör den största gruppen internetanvändare i världen.

Översatt från:http://en.epochtimes.com/n2/china/internet-cafe-monitors-internet-user-6243.html