Internetauktioner har ökat handeln med falska antikviteter
Formar för att tillverka falska mynt från andra och tredje århundradet som hittades i Trier i Tyskland. Den globala marknaden för falska konstföremål har skjutit fart tack vare populära aktionswebbsidor. (Foto: Chris 73/Wikimedia Commoncs licensed under GG-By-SA 2.5)


När ebays internetauktioner lanserades för över tio år sedan fruktade arkeologer att den olagliga handeln med antikviteter skulle öka kraftigt och leda till ökad plundring av uråldriga platser. Nu har det visat sig att ebay istället skapat en stor marknad för falska konstföremål, enligt Dr Charles ”Chip” Stanish, UCLA-professor i antropologi och expert på andinsk arkeologi.

Stanish har under nio år följt föremål som är listade som antikviteter på ebay. Han har också arbetat med den amerikanska tullen och besökt verkstäder i Peru och Bolivia som specialiserar sig på att göra reproduktioner av lergods.

”Istället för att lägga energi på plundring så är det grekiska, kinesiska, bulgariska, peruanska och mexikanska verkstäder som nu producerar falska kopior i en frenetisk hasighet”, skriver Dr Stanish i maj/juni-utgåvan av Archaeology.

”Personer som brukade tjäna några dollar på att sälja plundrade konstföremål till en mellanhand i sin by kan nu producera egna ”nästan lika bra som gamla” objekt och gå direkt till en person i en närliggande stad som har ett ebay-konto. De kommer få lika mycket eller till och med mer än vad de skulle ha fått för verkliga antikviteter.”

Spridningen av förfalskningar har minskat värdet på riktiga konstföremål och är en hämsko för plundring, enligt Stanish.

När han först började följa ebay-försäljningar av sydamerikanska antikviteter uppskattade Stanish att fördelningen av äkta och falska konstföremål var 50:50. Fem år senare bedömer han att 95 procent av ”antikviteterna” är falska. Men kvaliteten på de falska kopiorna har förbättrats så mycket att Stanish medger att han inte alltid kan göra rätt bedömning.

Moderna förfalskningstekniker är nu för tiden är så bra att det är “nästan omöjligt” eller avskräckande dyrt att verifiera objekt genom att använda nuvarande metoder, sa Stanish. 

Så länge det finns de som är villiga att köpa ”äkta” peruanska Moche-lergods, som för närvarande säljs för bara 160 dollar (riktigt lergods värderas till 16 000 dollar) kommer handeln att fortsätta att blomstra, och även kvaliteten på reproduktionerna.
 
Plundring av platser är till förfång för arkeologer då plundrare sällan tar antikviteter genom att använda vetenskapliga metoder, eller dokumenterar var föremålen kommer ifrån, vilket gör det svårare att datera. De bryter därmed den värdefulla länken till platsens bredare bakgrund och det kulturella arvet. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17531/