Internet Explorer 8 får "Privacy Mode"
Mässbesökare vid microsofts monter den 5:e Mars i år på CeBIT datamässa i Hanover. (Foto: Nigel Treblin/AFP/Getty Images)


Microsoft meddelade att de planerar att bygga in en så kallad ‘Privacy Mode’ i nästa version av microsofts flaggskepp, webbläsaren Internet Explorer 8. Det var Satya Nadella, vise ordförande för Microsofts sök och portalgrupp, som tillkännagav vid ett pressmöte att funktionen kommer att finnas med i den kommande version av webbläsaren.

Bloggare som följer Microsofts nyheter rapporterade att Microsoft även har registrerat två patent, så kallade Cleartracks och Inprivate, vilka verkar ha ett samband med den nya funktionen. Enligt patentansökningarna har Cleartracks hand om att radera sökhistoriken på besökta webbplatser, medan Inprivate antas stänga av webbläsarens historik och fillagring samt begränsar den information som andra kan se.

Privacy mode, alltså privat surfande, är en funktion som låter användare surfa utan att någon kan se vad du gör och utan att lämna någon historik på den egna datorn.

Senaste versionen av Apples Webbläsare Safari, som finns både till Mac och Windows, har redan denna funktionen inbyggd.

Mozilla integrerade nästan en motsvarande egenskap i Firefox 3 men beslöt sig i sista minuten för att vänta. Jonathan Nightingale, Mozillas designer för säkerhetsanvändargränssnitt, sade i mitten av juni att den fick vänta eftersom de inte ville stoppa in något halvfärdigt i programmet.

Firefox programmerare skall enligt uppgift fortfarande arbeta med att integrera en funktion för privat surfande i programmet.Översatt från engelska:
l