Internationella observatörer kritiserar valet i Vitryssland
Vitrysslands president Alexander Lukashenko den 25 november 2011. (Foto: Maxim Shipenkov/AFP/Getty Images)


Internationella observatörer sågade Vitrysslands parlamentsval och sade att det var varken fritt eller konkurrenskraftigt. Det resulterade i att endast anhängare av president Alexander Lukasjenko, som ibland kallas ”Europas siste diktator”, fick platser i parlamentet. Inte en enda oppositionskandidat blev invald.

Vitryssland som tidigare var en del av Sovjetunionen har styrts av president Lukasjenko sedan 1994.

”Det här valet var inte konkurenskraftigt ens från början”, sade Matteo Mecacci från OSSE, en organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. OSSE är en säkerhetsorienterad mellanstatlig organisation som är under FN:s beskydd. Mecacci ledde en observatörsgrupp i Vitryssland.

”I ett fritt val är människor fria att tala, organisera och ställa upp som kandidater och vi såg ingenting av det i den här kampanjen”, sade Mecacci och fortsatte. ”Vi är beredda att samarbeta med Vitryssland för att ta de steg framåt som ligger i vårt gemensamma intresse.”

Gruppen sade att valet i Vitryssland, som ägde rum i helgen, inte hölls på ett opartiskt sätt och saknade neutralitet. Oppositionspartierna säger att valet syftade till att skapa ett parlament som inte ifrågasätter Lukasjenko.

Andres Herkel, Europarådets särskilda rapportör, anklagade Vitryssland för att inte respektera tidigare åtaganden som man gjort med OSSE för att säkerställa ”medborgarnas demokratiska rättigheter att ställa upp som kandidater och att associera och uttrycka sig fritt.”

Många oppositionspartier drog tillbaka sina kandidater från valet och sade till väljarna att låta bli att rösta, rapporterade Radio Free Europe (RFE). Vitryska myndigheter sade att valdeltagandet var cirka 75 procent, men enligt oppositionsgrupper var det mycket, mycket lägre.

President Lukasjenko kallade oppositionspartierna ”ynkryggar” för att de drog sig ur valet och uppmanade till bojkott, enligt RFE.

Lukasjenko avfärdade de internationella observatörernas påståenden och sade till det statsstyrda Belarus Telegraph Agency: ”Det finns inga fel att hitta i valet. Valet utfördes i enlighet med vitrysk lag medan resten bara är trams.”

Oppositionspartiet, United Civic Party, sade i ett uttalande att det senaste valet är ”en återvändsgränd för Vitrysslands valsystem” och tillade att det fanns en ”aldrig tidigare skådad mängd överträdelser”.

Enligt United Civic Party höll 34 kandidater från oppositionen tal men inget av dem tv- eller radiosändes och cirka tio tidningar vägrade att publicera valprogram för partiets kandidater. Påståendet verkar vara helt i linje med OSSE:s rapporter.

Vitrysslands statliga television, Belteleradiocompany, sade att omröstningen var öppen, professionell och hölls i en lugn atmosfär.

Den tillade att mer än ”800 utländska experter” övervakade valkampanjen och rapporterade att valprocessen var stabil.

”Kampanjen och röstningen gick smidigt, demokratiskt och i enlighet med konstitutionen” berättade Lydia Jermosjina, chef för Vitrysslands valbyrå, för det statliga programföretaget.

Valet var det första som hölls sedan 2010 då Lukasjenko säkrade en fjärde period, vilket utlöste gatuprotester där många anklagade regeringen för att ha riggat omröstningen. Detta fick Vitryssland att arrestera ett antal aktivister och både Facebook och Twitter blev blockerade i kölvattnet av protesterna.

Många av oppositionspartiernas medlemmar som deltog i protesterna blev antingen arresterade eller lämnade landet.

Översatt från engelska