Internationell marsch i New York för att uppmärksamma förföljelse i Kina
Falun Dafa-utövare marscherar över Brooklyn Bridge från Brooklyn till Manhattan i New York den 13 maj 2015. (Samira Bouaou/Epoch Times)


De flög från andra sidan av Atlanten till New York och gick en tyst marsch över en av Nordamerikas äldsta hängbroar i Brooklyn med ett tydligt budskap: Människor i Kina ska ha rätt att meditera.

På en klar och lite blåsig onsdagsmorgon påbörjade nästan 600 utövare av den kinesiska andliga metoden Falun Gong en marsch från Cadman Plaza Park och gick över Brooklyn Bridge till Foley Square. De flesta var från Europa och representerade 47 olika nationaliteter.

De bar gula t-shirts med orden ”Falun Dafa is good” (”Falun Dafa är bra”) och hashtaggen ”#Free2Meditate”, och höll upp färgglada banderoller med texterna ”Falun Dafa: Sanning, Godhet, Tolerans” och ”Stoppa förföljelsen av Falun Gong i Kina”.

Marschen är en del av firandet av Internationella Falun Dafa-dagen den här veckan, där uppskattningsvis 8 000 Falun Gong-utövare från hela världen deltar i aktiviteter i stadsdelarna Brooklyn, Queens och Manhattan. Man gör detta för att påminna New Yorkborna om att miljontals fredligt mediterande människor i Kina inte har rätt att praktisera sin tro.

Falun Gong eller Falun Dafa innefattar långsamma qigongövningar och en undervisning som utgår från principerna sanning, godhet och tålamod.

Qigongmetoden började introduceras för allmänheten i Kina 1992, och visades sig ha goda hälsoeffekter för miljontals kineser. Men 1999 satte Kinesiska kommunistpartiet igång en landsomfattande förföljelse där miljontals människor förföljdes, och man smutskastade Falun Gong i internationella medier. Man misstänker att tiotusentals utövare har avrättats hemligt i ett statligt sanktionerat program där man tar deras organ.

– Vi hoppas att New York-borna kommer att inse allvaret i förföljelsen i Kina, sade Jana Skovajsova, en 31-årig översättare och tolk från Tjeckien.

En högtidlig marsch

– Vi vill att amerikaner ska känna till om de hemska brott som begås av det kinesiska kommunistpartiet, sade Betty Hunter, en Brooklynbo som organiserade onsdagens marsch.

Hunter, som är en pensionerad bibliotekarie på en advokatbyrå, anser att en högtidlig och tyst marsch är ett bra sätt att fånga folks uppmärksamhet börja samtala med dem.

Hunters plan fungerade: På Brooklyn Bridge delade Falun Gong-utövare ut flygblad om qigongmetoden och om hemska händelser under de senaste 16 åren av förföljelse till förbipasserande, och förklarade varför de marscherade. En polisman som övervakade marschen sade till en äldre deltagare att det var ”härligt att se folk från Tyskland, Finland och andra länder stråla samman” för att marschera.

Falun Gong-utövarna hoppas också att New Yorkbor kan ta till sig ”det vackra i sanning, godhet, tålamod”, sade May Bakhtiar, en designer från Schweiz.

Bakhtiar, som är 52 år gammal, introducerades för Falun Gong av en vän 1997. Efter att ha gjort övningarna i tre månader försvann hennes allergier och hennes hälsa förbättrades, sade hon. Tack vare Falun Gongs moralundervisning har det blivit lättare för henne att behärska sitt temperament.

– Falun Dafa är bra för både kropp och själ, och sanning, godhet och tålamod är svaret för att få slut på våldet i världen, sade Bakhtiar.

Då och nu

Många förbipasserande tog emot flygblad och ett flertal stannade till för att lyssna på Falun Gong-utövare.

Men så var inte fallet förra gången då Falun Gong-utövare marscherade över Brooklyn Bridge, år 2000, ett år efter att förföljelsen började i Kina. Kommunistpartiets propaganda mot qigongmetoden var i full gång, och förföljelsens brutalitet och  Falun Gongs fredliga natur var inte välkänt runt om i världen.

Qiu Ying, en 48-årig lärare i kinesiska på en skola i Italien, som har deltagit i storskaliga Falun Gong-aktiviteter i New York sedan början av 2000, kommer ihåg att New Yorkbor på den tiden inte ville ta emot material från utövare eller lyssna på dem.

Men vid en aktivitet utanför Rådhuset på tisdagen ”när främlingar på gatan frågade om vägen, tog de emot våra flygblad, var intresserade av att höra om förföljelsen och till och med på  att prova på övningarna”, sade Qiu.

Fler aktiviteter

En och halv timme efter att marschen började, steg de sista Falun Gong-utövarna, en mor med sin lilla dotter, in på Foley Square, för att markera att marschen var slut. Banderollerna rullades ihop och lades undan och de flesta gick åt olika håll.

– De ska till Bowling Green Park, Central Park och Times Square, sade David Tompkins, en av organisatörerna av Internationella Falun Dafa-dagen.

Tompkins och en annan organisatör, Yi Rong, har planerat flera aktiviteter under veckan: demonstrationer av Falun Gongs övningar i Central Park, en ljusvaka utanför den kinesiska ambassaden och en parad på fredagen.

En del av de som deltog i marschen från Brooklyn-bron stannade på Foley Square där firandet av Falun Dafa-dagen fortsatte med uppträdanden med klassisk kinesisk dans, traditionella instrument och västerländsk musik.

Översatt från engelska.