Intern kritik mot Leijonborg ökar
Medlemmar i folkpartiet kräver Lars Leijonborgs avgång pga valresultatet. (Foto: AFP/Claudio Bresciani)


Ledande folkpartister i flera län uttalar nu sin önskan om att partiledaren Lars Leijonborg ska bytas ut. Men partisekreteraren Erik Ullenhag tror att Leijonborg blir enhälligt omvald på landsmötet i september.

Nu vill även folkpartisterna i Blekinge och Västerbotten byta ut partiledaren Lars Leijonborg.

-Leijonborg har suttit i tio år. Nu tror vi att andra kan leda partiet på ett bättre sätt, säger partiets länsordförande i Blekinge Erik Lindborg till Blekinge Läns Tidning.

-Jag tror att många känner att Lars Leijonborg inte är den som kommer att lyfta partiet i nästa val. Folk är lite less på honom, säger Västerbottenförbundets ordförande Nicke Grahn till Expressen.

Folkpartisterna i Blekinge hoppas att en ny partiledare kan väljas på partiets landsmöte redan i höst.

Även länsförbundet på Gotland kommer sannolikt att förorda byte av partiledare. En enig förbundsstyrelse beslutade nyligen att man vill se en annan ordförande. Formellt är det dock lördagens årsmöte som beslutar.

TT: Vad är det för fel på Leijonborg?

-Valresultatet. Och att vår ledning, oavsett att den är oskyldig, kommer alltid vara förknippad med det här dataintrånget. Han har suttit tio år. Det är en lång tid om man ska vara ledare och entusiasmera folk, säger länsförbundsordförande Mats-Ola Rödén.

Tidigare har ledande
folkpartister i Dalarna sagt att Leijonborg bör bytas ut i god tid före valet 2010. De har även pekat ut skolminister Jan Björklund som hans lämpligaste efterträdare.

Partisekreteraren Erik Ullenhag bedömer dock, trots den interna kritiken, att stödet för Lars Leijonborg är sådant att han blir enhälligt omvald på landsmötet i september.

Även Jan Björklund ”utgår från att Lars Leijonborg blir återvald”.

-Och jag stöder ett sådant återval, säger han.