Intelligent och kul utan Hollywoodklyschor
Ashton Kutcher (Jason Merritt/Getty Images/AFP )


Nytt på dvd: L.A. Gigolo

Produktionsår. 2009
Produktionsland: USA
Originaltitel: Spread
Regi: David Mackenzie
Medverkande: Ashton Kutcher, Anne Heche, Margarita Levieva m fl.
Kommer ut: 091104

Den här filmen marknadsfördes som en romantisk komedi. Så jag blev glatt överraskad när jag upptäckte att det är en ganska smart film, som faktiskt har en riktigt bra historia att berätta.

Jag skulle nog mer karaktärisera den här filmen som ett romantiskt drama med glimten i ögat än som en romantisk komedi. Den inleds med att vi får ett par hjälpsamma (?) tips från filmens huvudperson, Nikki (Kutcher) om hur man raggar.

Sedan får vi se honom bete sig som en kvinnokarl, vilket faktiskt resulterar i ett par riktigt roliga scener. Filmen fick mig att skratta mer än en vanlig romantisk komedi, men den där tillrättalagda ytan, som man återfinner i många romantiska komedier, lyser med sin frånvaro, vilket gör att den ändå inte kan klassas som en sådan.

Det blir också snart tydligt att denna film inte följer den romantiska komedins oskrivna regler, vilket gör att den inte är förutsägbar, och får den att gå direkt till toppen på min lista över filmer jag rekommenderar till personer som vill se en film som överraskar en.

Den bästa egenskapen med denna åttiosju minuter korta film är att den lyckas väva samman två historier; den lyckas berätta två innehållsrika historier på under nittio minuter, medan de flesta romantiska komedier inte lyckas berätta en enda på hundratio minuter. Den första historien handlar om hur Nikki förför en äldre kvinna, Samantha (Heche). I denna historia får vi lära känna Nikki. Här trodde jag fortfarande att detta bara var en ovanligt charmig romantisk komedi. Därefter träffar han Heather (Levieva). Och här blev jag överraskad, eftersom Nikki nu utvecklas. Anledningen till att jag blev förvånad, var att karaktärer i romantiska komedier aldrig når några större djup. Och det var nu jag insåg att detta faktiskt var en riktigt bra film.

Det välskrivna manuset uppnår sin fulla potential tack vare finfint spel från Kutcher, Heche och den nya förmågan Levieva. Levieva har jag aldrig sett förut, men jag kommer definitivt att hålla ögonen på henne i framtiden. Heche har jag aldrig sett spela så bra som hon gör i denna film. Däremot är jag inte det minsta förvånad över att Kutcher klarar av att bära upp sin roll. För även om han är mest känd från lågpannade filmer som “What Happens in Vegas” (Tom Vaughan, 2008, USA) och “Dude, Where’s My Car?” (Danny Leiner, USA, 2000) är han en riktigt duktig skådespelare. Detta är något han visar väldigt sällan, men som man fick se prov på i “The Butterfly Effect” (Eric Bress & J. Mackye Gruber, USA, 2004).

“L.A. Gigolo” är en intelligent film, som lämnar utrymme för eftertanke. Den är välspelad, välskriven och dessutom riktigt snygg. Den kanske inte följer normerna för hur en film “ska” vara, men klarar man sig utan Hollywoodklyschor, är detta en riktigt bra film.