Inte riksrätt för rumänsk president
Rumäniens avstängde president Traian Basescu vinkar till supporters den 19 maj 2007 på det demokratiska partiets huvudkvarter i Bukarest. Mellan 75 och 78 % av väljare i dagens folkomröstning ville ha Basescu tillbaka till statsöverhuvud. (Foto: AFP/Daniel Mihailescu)


Rumäniens president Traian Basescu slipper riksrätt. Enligt två vallokalsundersökningar efter folkomröstningen röstade 75-78 procent emot parlamentets förslag.

Parlamentet avstängde Basescu från hans ämbete i april efter att ha anklagat honom för att ”kontrollera alla statliga institutioner via närstående personer, blanda sig i rättsutövningen och skydda maffians intressen i den rumänska ekonomin”.

Men den 55-årige presidenten är populär bland befolkningen, främst på grund av sina rättframma kommentarer och för att enligt vissas uppfattning vara fast besluten att bekämpa korruption.

-Den rumänska nationen har talat, sade Basescu till jublande anhängare i Bukarest när vallokalsmätningarna släpptes på lördagskvällen.

”Styrs av tjuvar”

-Jag har tröttnat på att bo i ett land som styrs av tjuvar. Endast Basescu kan hjälpa oss att bli av med dem, sade 66-åriga Gabriela Herea till Reuters när hon var på väg till en vallokal i centrala Bukarest tidigare på dagen.

Basescus motståndare, bland dem den liberale premiärministern Calin Tariceanu, har förlorat terräng inför folkomröstningen.

-Det rumänska samhället har nått en punkt där en sådan här debatt har blivit nödvändig för att bättre definiera maktbalansen mellan presidenten, regeringen och parlamentet, kommenterade statsvetaren Iosif Bodas inför folkomröstningen.

En annan politisk bedömare ansåg att konflikten mellan Basescu och parlamentet bara kan lösas genom nyval till parlamentet.

EU, som Rumänien blev medlem i vid årsskiftet, följer nervöst utvecklingen. Den politiska oron gör att viktiga reformer drar ut på tiden.

Kallas aggressiv

Basescu valdes till president 2004. Efter en karriär inom marinen och kommunistpartiet blev han transportminister och valdes år 2000 till borgmästare i Bukarest. Som presidentkandidat lovade Basescu att bland annat garantera rättssystemets oberoende.

Kritiker har anklagat honom för att ha ett aggressivt sätt, och han har aldrig tvekat att offentligt anklaga premiärminister Tariceanu för att ha svikit väljarna.

Drygt 18 miljoner rumäner hade rätt att delta i folkomröstningen, men deltagandet befaras ha blivit mycket lågt.