Inte den komedi den borde vara


Film på dvd: Dumpa honom!

Produktionsår: 2009
Produktionsland: USA/Tyskland/Nederländerna
Originaltitel: He’s just not that into you
Regi: Ken Kwapis
Medverkande: Ben Affleck, Jennifer Aniston, Scarlet Johansson, Bradley Cooper, Drew Barrymore, Justin Long, Ginnifer Goodwin, Jennifer Connelly m fl.
Kommer ut: 090916

Romantiska komedier brukar jag ha lite svårt för, mest på grund av att det känns som att det inte borde ta nittio minuter att berätta en historia som kan sammanfattas med: “Flicka möter pojke. Flicka och pojke blir kära. Flicka och pojke får problem och bråkar. Flicka och pojke blir sams och lever lyckliga i alla sina dagar”. Men detta är en ensemblefilm, vilket gör att vi i publiken får följa åtskilliga kärlekshistorier som löper parallellt.

Den bästa romantiska komedin jag har sett är “Love Actually” (Richard Curtis, Storbrittanninen/USA, 2003). Vi får följa ett antal kärlekshistorier av olika slag, som alla berättas kort och effektivt, vilket gör att man inte hinner tröttna på historien/historierna. “Dumpa honom!” är uppbyggd på ett dylikt vis.

Dessvärre är inte denna film lika bra som “Love Actually”. Filmens största problem är att den inte är rolig, vilket “Love Actually” faktiskt var. För en komedi ska vara åtminstone lite rolig, oberoende på vilket prefix man använder. Ett annat problem är att den inte är det minsta gemytlig. Vad jag menar med det är att filmen har noll myskänsla; till och med i sina mörkaste stunder var “Love Actually” en genommysig film.

Nu kanske det är en gnutta orättvist att jämföra denna film med den film i genren som jag tycker är bäst. Jag vet att alla inte kan vara bäst. Men när man efter nästan två timmar kommer fram till den punkt i filmen då alla ska finna varandra och bli lyckliga, förväntar man sig att det ska kännas som att glida ner i jacuzzi med en attraktiv partner och ett glas champagne. Istället känns det som att glida ner i ljummen balja med Quasimodo och en fästis.

Det bästa med filmen är, så klart, skådespelarna. För rollistan är ju späckad med kända namn. Och de är sannerligen duktiga. Men de har inget vidare bra manus att jobba med, vilket är anledningen till det kassa resultatet. Avslutningsvis skulle jag nästan vilja banna regissör Kwapis för avslutningen på en av historierna. Jag vill inte säga för mycket, men jag kan säga så pass mycket som att historien ska sluta med att visa för oss i publiken att det ibland är nyttigare att gå vidare. Istället känns det bara bittert, vilket hade varit okej om detta varit en film av Darren Aronofsky. Men det är det inte. Det ska vara en romantisk komedi, vilket det, i alla fall enligt mig, i och för sig inte heller är.

Filmvetaren Andreas Ziegler skriver om nytt på bio och dvd för Epoch Times Sverige.