Inställd avväpning efter dödsskott
SOMALIA, Mogadishu: Protesterande i Mogadishu kastar sten på allmänna transportmedel i Somalias huvudstad den 6 januari 2007 och uttrycker genom detta sitt motstånd mot att lämna sina vapen till etiopiska styrkor. (Foto: AFP)


Den somaliska regeringen har skjutit upp avväpningen av befolkningen på obestämd tid. Beslutet togs efter en våldsam protestdemonstration i Mogadishu, där tre personer sköts ihjäl enligt vittnen.

Demonstranterna protesterade mot interimsregeringens beslut i veckan att invånarna skulle lämna in alla vapen. Protesterna riktade sig även mot den etiopiska militära närvaron. I samband med demonstrationen utbröt skottlossning.

– Demonstranterna sköt mot poliser, polisen besvarade eldgivningen och dödade en man. Jag vet inte hur många som skadades, sade en regeringskälla.

Ett vittne lämnade helt andra uppgifter; det var etiopiska soldater som öppnade eld och dödade tre personer.

– Etiopierna öppnade eld och sköt ihjäl en ung pojke och en dam. De dödade också ytterligare en person, sade vittnet.

Hundratals somalier tågade genom huvudstaden och skanderade: Ner med Etiopien! Kvinnor viftade med Koranen och vittnen sade att det även fanns barn i demonstrationståget. Röken och lukten av brända bildäck spred sig i staden.

Etiopiska soldater sköt i luften för att skingra demonstranterna och regeringsstyrkor patrullerade gatorna med automatkarbiner.

– Vi är emot de etiopiska soldaternas ockupation. Vi vill inte ha dem här, de måste bort. De trakasserar oss i vårt eget land. Regeringen använder etiopierna mot oss, sade 20-årige Ahmed Mohameden, av demonstranterna.

Interimsregeringen vill etablera sig i huvudstaden, en av världens farligaste städer. Bara några timmar efter det att regeringsstyrkorna understödda av etiopiska soldater, stridsvagnar och stridsflyg hade gått in i Mogadishu före nyåret började de gamla krigsherrarnas milis sätta upp vägspärrar igen för att kunna råna och terrorisera invånarna. Kaoset som rådde innan islamisterna drev bort dem i somras ligger på lut.

Invånarna skulle ha lämnat in sina vapen senast i torsdags men väldigt få vapen har kommit in. I stället avvaktar de för att se om interimsregeringen förmår upprätthålla den relativa stabilitet de fick uppleva medan islamiska domstolarna (SICS) kontrollerade staden.