Inspelning bevisar att satellitföretag ljuger
(Foto: Goh Chai Hin/AFP/Getty Images)


När Eutelsat den 16 juni avstängde New Tang Dynasty Television från etern så hävdade satellitföretaget att det varpå grund av en ”avvikelse” i strömförsörjningen på sin W5-satellit och att man höll på att undersöka källan till denna. Den 11 juli publicerade Eutelsat ett pressmeddelande på 97 ord som innehöll endast en slutsats efter tre och en halv veckas undersökningar: ”det kommer inte att bli möjligt att få de fyra transpondrarna som stängdes av till följd av den tekniska incidenten att fungera igen.”

Enligt graverande nya bevis på en inspelning av ett samtal med en anställd på Eutelsat i Peking den 23 juni, var ”avvikelsen” bara ett svepskäl, och det gjordes aldrig någon undersökning av felet. Eutelsats vd i Frankrike, Giuliano Berretta, var orsaken till att strömmen bröts.

Den ytterst känsliga inspelningen gjordes av Reportrar utan gränser och offentliggjordes den 10 juli. Den som ringde upp var en kines som utgav sig för att vara chef på Centrala Propagandaministeriet som ringde upp en tjänsteman i nyckelposition vid Eutelsats Pekingkontor för att förhöra sig om hur det stod till i det aktuella fallet.

I transkriberingen som översatts från kinesiska frågade uppringaren: ”Är de där fåtalet [transpondrar] verkligen trasiga, eller använder vi bara denna tekniska ursäkt för att stoppa dem?”

Den anställde svarade upprepade gången att ”transpondrarna är inte trasiga” och fortsatte med att förklara att vilken som helst av satellitens transpondrar hade kunnat stängas av och att det var ett politiskt beslut att stoppa NTDTV.

”Vi kan välja att stänga av den här transpondern, eller en annan transponder. … Men vår vd [Giuliano Berretta] gav ordern om att stänga av den där”, sade den anställde. När den som ringde upp frågade om det var på grund av att NTDTV låg på den så var svaret ”Ja”.

Läs hela transkriptionen av samtalet som spelats in av Reportrar utan gränser genom att klicka här.

Den anställde fortsatte med att säga att Berretta stängde av NTDTV på grund av ”upprepade klagomål och påstötningar från den kinesiska regeringen”. Han tillade att för två år sedan hade den Statliga administrationen för radio, film och television ”bara haft en mening för oss: ’Stäng av den innan vi kan talas vid’”

Att dra ur kontakten för NTDTV var därför Berrettas ”mycket vänskapliga budskap” till den kinesiska regimen om att Eutelsat ville samtala, sade den anställde.

I flera år har Eutelsat kämpat för att få signera lukrativa kontrakt med Kina. År 2005 försökte Berretta offra NTDTV för att få fördelar hos Kina, genom att vägra förnya tv-stationens kontrakt. Den gången misslyckades försöket, till stor del tack vare ett internationellt ramaskri.

Det har varit bekymmersamt för Eutelsat att sända NTDTV, sade tjänstemannen i Peking skrattande, och att de har ”förbannat den i flera år, och ”hoppats att W5-satelliten skulle braka ihop. Kinakontoret har till och med föreslagit att den kinesiska regimen helt enkelt skulle skjuta ner den för att få alla lugna.

NTDTV grundades år 2001och har via satellit sänt oberoende, ocensurerade kinesiskspråkiga program in till Fastlandskina och över hela Asien sedan 2004. Den har alltid setts som en fiende av det kinesiska kommunistpartiet, eftersom den rapporterar sanningsenligt om ämnen som regimen betraktar som förbjudna, såsom sars, Taiwan, förföljelsen av Falun Gong, förtrycket i Tibet, den underjordiska kristna kyrkan och olika andra människorätts- och korruptionsfrågor.

Ett annat avgörande avslöjande i inspelningen var att W5-satelliten har en backup-transponder för den händelse att det blir tekniska problem med en huvudtransponder. Att det fanns ett backup-system doldes avsiktligt, sade den anställde.

”Det skulle faktiskt finnas ytterligare en transponder på satelliten. En liten del är ännu reserverad … som backup. Ifall någon av de andra inte fungerar bra så finns den här i reserv.

”Men det här är mycket, mycket intern information som inte får meddelas utåt. Om USA fick reda på det så kan vårt företag inte stå emot den sortens påtryckningar. Om folk fick reda på att man fortfarande har en i reserv så skulle det vara förskräckligt”, sade han och tillade ironiskt: ”Självklart, om folk får den informationen så betyder det att vi har en mullvad i vårt företag, ha ha [skrattar].”

Med Peking-OS om bara några veckor är NTDTV angeläget om att komma tillbaka i etern eftersom man säger att kineserna behöver ha tillgång till ocensurerad information.

”Herr Berretta stängde av NTDTV, slog igen den enda dörren för fri information till miljoner kineser”, löd ett NTDTV-uttalande, som fortsatte:

”Sedan NTDTV började sändas på W5 har den blivit oumbärlig för väldigt många kinesiska tittare”.

Sedan NTDTV försvann från etern har man mottagit fler än 1200 stödjande kommentarer från och underskrifter på deras petition till Eutelsat om att återuppta sändningarna.

Tre tittare från Kina, Xiaoguan, Yong och Yushi Liu, skrev att ”saknaden efter NTDTV är som att inte ha någon frisk luft att andas. Vi kvävs när vi ser de förfalskade nyheterna och rapporterna från andra tv-stationer.”

En annan tittare, J. Zhuang sade: ”det finns för många människor som litar på den sanna rapporteringen från NTDTV. Våra hjärtan brinner! Vilken anledningen än är så är det ert yttersta ansvar att återuppta sändningarna.”

Reportrar utan gränser sade att för att garantera säkerheten för samtalspartnern och den anställde på Eutelsat så kan deras identiteter inte lämnas ut.

Tala Dowlatshahi, RSF:s USA-representant, sade att hennes organisation hade varit rigorös när det gällde att försäkra sig om att inspelningen var äkta och att man konsulterat advokater och var tillräckligt säker på äktheten i materialet för att gå ut offentligt.

”Som en organisation som representerar stora mängder med journalister så måste vi garantera att det här inte bara är en anklagelse”, sade Dowlatshahi.

Dowlatshahi sade att RSF höll på att försöka säkra olika viktiga dokument rörande fallet som den inspelade anställde hade gått med på att e-posta till den förmodade chefen på Propagandaministeriet under deras samtal.

Eutelsat har inte kunnat nås på sitt högkvarter i Paris eller på sitt Washingtonkontor för kommentar.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-7-12/73340.html