Inofficiell folkomröstning för verklig demokrati i Hongkong
En volontär och en röstande i den inofficiella folkomröstning om ökad demokrati som just nu hålls i Hongkong, och som fått stor uppslutning. (Cai Wenwen/Epoch Times)


I Hongkong hålls just nu en inofficiell folkomröstning för att manifestera folkets vilja till verklig allmän rösträtt. Trots att omröstningen inte kommer att få någon konkret politisk betydelse har den retat kommunistledarna på fastlandet ordentligt. Bland annat misstänks den kinesiska regimen ligga bakom cyberattacker mot omröstningens sajt.

”Människorna i Hongkong är verkligen fantastiska”, sade Benny Tai Yiu Ting, en välkänd offentlig person i Hongkong och en av organisatörerna bakom proteströrelsen Occupy Central With Love and Peace, som tänker organisera sittstrejker för ökad demokrati i Hongkong.

Omröstningen, som i slutet av söndagen hade lockat 700 000 Hongkongbor att rösta, gäller alltså inte någon politisk kandidat, och hålls inte ens av regeringen. Den organiseras av två universitet, och målet är att sätta press på regimen för att Hongkongborna ska få rätt att faktiskt välja kandidaterna till områdets politiska ledning. Som det fungerar nu kontrollerar kommunistpartiet i Peking vilka som tillåts röstas fram till högsta exekutiv ledare för det i viss mån självstyrande territoriet. Valprocessen är komplicerad.

”Fastän myndigheterna i Peking har attackerat oss gång på gång har vi inte fallit”, sade Tai Yiu Ting i en intervju i Hongkongmedia. ”Vi vill att myndigheterna i Peking ska veta att alla medborgare i Hongkong som vill ha verklig allmän rösträtt har fått chansen att rösta.”

De kinesiska myndigheterna misstänks vara ansvariga för en koordinerad cyberattack som fick omröstningens sajt, popvote.hk, att gå ner. Amerikanska företaget CloudFlare, som är värd för sajten i fråga, kallade det för ”en av de största och mest ihållande DDoS-attackerna i internets historia”. En DDoS-attack innebär att ett nätverk av datorer utsätter en sajt för enorm trafik, vilket innebär att den i praktiken blir otillgänglig.

Men detta tycks bara ha sporrat Hongkongs medborgare som kommit i stora mängder till de 15 röstningsstationer som nu är öppna fram till den 29 juni. Ursprungligen skulle omröstningen pågå den 20-22 juni, men har förlängts med en vecka på grund av cyberattackerna.

Enligt en annan Occupy Central-organisatör, Chan Kin-man, har troligen både cyberattacken och den vitbok som Kinas kommunistregim nyligen släppte sporrat Hongkongborna till motstånd.

Vitboken hävdade Kinas kontroll över Hongkong på ett sätt som många Hongkongbor uppfattar strider mot förre kommunistledaren Deng Xiaopings löfte till Hongkong. Det gick ut på att Hongkongs sociala system skulle förbli oförändrat, med en hög grad av självstyre, i 50 år efter att området lämnades tillbaka till Kina från Storbritannien 1997. I vitboken står bland annat att Kina nu tar sig rätten att ändra Hongkongs grundlag enligt eget gottfinnande.

Kommunistpartiets media har å sin sida fördömt den nuvarande medborgarrörelsen i Hongkong som ”illegal” och ”skadlig”.

Rapportering av Lu Chen, Li Zhen och Lin Yixiang.