Innan showen börjar
Kön ringlade fram till Dragon gates entré. (Foton: Birgitta Karlsson, Epoch Times)


Det ligger förväntan i luften när vi anländer till det spektakulära kinesbyggda Dragon Gate, som är beläget alldeles intill E4 inte långt från Dalälvens mynning. Vi befinner oss i Älvkarleby, en kommun som stolt engagerar sig i det stora kinesiska projektet och knutit vänskapliga band med själve byggherren Jingchun Li, känd som Mister Li.

Dragon Gate är tänkt att bli ett kinesiskt centrum för turism, kultur och handel. Mister Li anser att den kinesiska läran Feng Shui är livsviktig och utifrån den läran har han låtit bygga upp Dragon Gate.

Byggnationen startade år 2004 och har varit kantad av skriverier kring byggnadsinspektionens alla besök och ingripanden på grund av att arbetet inte följt svenska byggnadslagar och säkerhetsföreskrifter.

Det senaste fallet är det stora omtalade svartbygget som håller på att ta form bredvid hotellet. Ett enormt komplex som platschef Erland Ågren inte vill kommentera. Bygget förväntas stå klart till nästa vår då, enligt hörsägen, stor invigning ska ske.

Byggnationen, som bland annat ska bli hotell ser imponerande och lite skrämmande ut. Den bastanta muren som löper runt området med gallerförsedda fönster ger ett respektingivande intryck ut och känns inte särskilt gästvänligt.

Lördagskvällens begivenhet är Rhapsody In Rock, China Edition. Medverkar gör Robert Wells och föreställningen kommer att ske med kinesiska förtecken.


Kina eller Sverige? Publiken ficka anledning att fråga sig vilket.

Kina eller Sverige? Publiken ficka anledning att fråga sig vilket.

Kända kinesiska artister och speciellt utvalda hedersgäster var inbjudna. Det ryktas om att den kinesiske ambassadören från Stockholm skulle komma. Det hela blir också förevigat av flera stora kinesiska medier.

Inslussandet av de 5 600 människor som bussats hit går smidigt, de två kilometerlånga köerna ringlar sig runt hela området men människorna håller sig städade och dämpade. Vi hör en kommentar från en person i kön, som formulerar det hela som att ”det känns precis som om vi var i Kina”

Epoch Times köper ett stort och påkostat program för 40 kr. I det kan man ta del av flera hedersskribenter, såsom landshövdingarna Christer Eirefeldt och Anders Björk, Gävleborgs respektive Uppsala län, som fått uttrycka sina förväntningar om vad projektet ska leda till i framtiden. Man kan läsa många fina saker, men inget där någon yppar en förhoppning om att det kan leda till befrämjande av demokrati och mänskliga rättigheter för Kinas folk.

Vi minglar runt en stund och beundrar de kinesiska byggnadsarbetarnas verk, hejar på dem med ett ”Ni Hao”, de ler stort tillbaka.

Den stora boddishatvan Guanyin tornar upp sig och under dess beskydd är det tänkt att vip-gästerna ska få avnjuta kvällens underhållning. På den stora innergården står det 5 600 stolar och runt omkring finns det marknadsstånd där man erbjuder både konstverk och förplägnad. Allt verkar mycket välorganiserat.

Vi tackar för oss innan underhållningen kommit igång. De hotfulla, mörka molnen förebådar regn och kommer allt närmare. Föreställningen kan börja.

Apropå regn, hörde av en god vän som sett föreställningen att Robert Wells berättat för publiken att i Kina regnar det aldrig när han uppträder utomhus. Där använder man sig av flygplan som flyger igenom molnen och gör något så att de försvinner. Min gode vän intygade att Robert Wells inte skojade och det hela bekräftades också av lokaltidningen Gefle Dagblad som skrev ”När regntunga moln anfaller,typ dem som i lördags fick försäljarna av enkla pochos att gnugga händerna av förtjusning, lär kineserna gå till motangrepp med allehanda medel. Vad det nu kan innebära för klimatförändringarna.” Ja ja man slutar aldrig förvånas, men jag undrar vad vädergudarna tycker om detta?