Ingves: Bra läge ändra ränteavdrag
Riksbankschefen Stefan Ingves vill se bostadsreformer. (Foto: Linus Sundahl-Djerf /SvD/TT-arkivbild)


Riksbankschefen Stefan Ingves larmar åter om behovet av reformer på bostadsmarknaden och mot ökande skuldsättning. Dagens låga ränteläge gör det lättare att ändra ränteavdragen, menar han.

– Det är i alla fall lättare att göra det idag än i helt andra räntelägen, säger Ingves efter att ha frågats ut i riksdagens finansutskott om penningpolitiken och den senaste räntesänkningen till -0,50 procent.

Under utfrågningen sade han att om man idag helt skulle slopa ränteavdragen så skulle det motsvara tre räntehöjningar. I sin inledning sade han att det är ”ytterst angeläget att vi i svensk ekonomi tar tag i de frågor som finns på bostadsmarknaden så att hushållen inte fortsätter att låna för mycket”.

Han framhöll att banken återkommande har varnat för skuldsättningen och bland annat bett om utökat mandat och större verktygslåda för Finansinspektionen, men också att Riksbanken gärna ser en minskning av ränteavdragen och reformer som ökar byggandet.

Välkomnar samtal

Ingves välkomnar att politikerna har börjat samtal om reformer på bostadsmarknaden. Efter den första träffen för några veckor sedan sade finansminister Magdalena Andersson (S) att det dock kommer att ta tid att komma fram till något och att förändringar måste ta hänsyn till hushållens behov av att kunna planera sin ekonomi.

TT: Finns den tiden?
– Jag kan inte bedöma de politiska processerna. Jag utgår från att det tar den tid det tar men att man kommer fram till beslut som är bra för alla i svensk ekonomi, säger Ingves.

Han vill inte, på TT:s fråga, svara på om han håller med bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) beskrivning av ränteavdragen som skadliga.

Inte spåra ur

– Ytterst handlar det om vilka kombinationer av åtgärder man vidtar så att det här inte spårar ur. Det kan man göra på olika sätt, men det ska den politiska processen komma fram till. Det sysslar inte jag med.

För varje sänkning som riksbanken gjort av den så kallade reporäntan de senaste åren har bostadsräntorna följt efter nedåt och spätt på skuldsättning och bostadsrallyt. Bankens nuvarande bedömning är att den låga räntan blir kvar längre än tidigare förutspått.