Ingrid Betancourt förenades med familj efter sex års fångenskap
Ingrid Betancourt talar på en konferens vid den franska ambassaden i Bogota, Colombia, den 3 juli 2008. Betancourt återförenades tidigare under dagen med sina barn Mélanie och Lorenzo, systern Astrid, modern Yolanda och före detta man Fabrice Delloye. (Foto: AFP/Juan Barreto)


Efter sex års fångenskap hos marxistgerillan Farc återförenades fransk-colombianskan Ingrid Betancourt den 3 juli med sin familj i Bogota, Colombia.

Mötet har anordnats av franske presidenten Sarkozy som beordrade en delegation att flyga från Frankrike till Bogota. Med på planet var Betancourts före detta man Fabrice Deloye, den franske utrikesministern Bernard Kouchner och Sarkozys personlige läkare.

Colombianska soldater förklädda som marxistrebeller lyckades med räddningsuppdraget. Betancourt och 14 andra gisslan kunde den 2 juli känna sig fria igen efter många år i fångenskap.

Den colombianske presidenten Alvaro Uribe fick beröm av regeringar över hela världen för en lyckad räddningsaktion.

Betancourt var presidentkandidat i Colombia när hon och hennes valkampanjschef Clara Rojas kidnappades den 23 februari 2002. Hon blev den mest kända gisslan hos Farc-gerillan och hennes fall fick internationell uppmärksamhet. Clara Rojas är inte med bland dem som fritogs.

President Sarkozy sade i ett pressmeddelande den 2 juli att Farc-gerillan bör sluta med sin absurda kamp och Frankrike är berett att välkomna dem om de tar avstånd från beväpnad kamp och människorov.