Inget väsen kring Maos jubileum
I det historiska turistområdet Beihai i Peking står dockor som föreställer de vildsinta rödgardisterna från Maos kulturrevolution uppställda. På den trettioandra årsdagen av Maos död har officiella kinesiska media legat lågt och inga särskilda uttalanden har publicerats. (Mark Ralston/AFP/Getty Images)


På den trettioandra årsdagen av Mao Zedongs död var hans minneshall på Himmelska fridens torg stängd. På ytan verkar det ha att göra med de paralympiska spelen. Åsikter om Mao under de senaste 30 åren har dock varit mycket delade i Kina. Det är uppenbart att Mao besvärar regimen.

Enligt Voice of America är Mao en av de många känsliga ämnen man inte kan tala om öppet i Kina. På årsdagen av hans död, den 9 september, dök en artikel upp på internet med titeln ”Mao Zedong kommer aldrig att glömmas”. Mer än så kunde man dock inte se av artikeln, själva texten hade tagits bort,

Trots förekomsten av sådana saker hävdade kinesisk media att en våg av firande i det tysta pågick i Kina.

Enligt Cai Yongmei, redaktör för Hongkongtidningen Open Magazine, är anledningen till att så många kineser, särskilt ungdomar, prisar Mao nuförtiden den att regimen ser till att alla avslöjanden om Maos brott tystas ner. 

– Maos brott, såsom kulturrevolutionen och hans behandling av ”högerelement”, är förbjudna ämnen i Kina.

Hon fortsätter:
– Att så många kineser öppet talar om sina minnen av Mao är också en indikation på deras missnöje med tillvaron; saker som klyftan mellan rika och fattiga, pengar och maktpolitik, korruption och dylikt. Partiets propaganda har lovsjungit Maos era som en tid av fläckfri ärlighet. De har suddat ut den mörka sidan och lurat i folk att Mao var rättvis, rättskaffens och renhjärtad.

Hu Xingdou, professor vid Pekings teknologiinstitut, anser att Kina aldrig på allvar och fullt ut utvärderat Mao-eran, man har bara nöjt sig med att stämpla kulturrevolutionen som en katastrof. Man har dock aldrig tittat närmre på det totalitära system som var själva förutsättningen. Detta är anledningen till att Kina ännu är långt ifrån ett samhälle som styrs av rättssäkerhet.

Den trettioandra årsdagen av Maos död passerade utan några särskilda uttalanden i officiell kinesisk media.

Översatt från. http://en.epochtimes.com/n2/china/mao-zedong-is-a-forbidden-subject-for-discussion-in-china-4139.html