Inget slår vitlöken
Vitlöken är en fantastisk smaksättare i matlagningen samtidigt som den gör gott för hälsan. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Vitlökens har en fascinerande historia. Sedan tusentals år har människor haft respekt för den och tillskrivit den magiska och hälsobringande egenskaper. Även inom matlagningskonsten har den en särställning med förmågan att förvandla den mest intetsägande maträtt till en kulinarisk upplevelse.

Ja visst är det något speciellt med vitlöken. Våra förfäder ansåg att vitlöken har potential för att hålla både baciller, demoner och annat oknytt borta.

Det är inte heller så svårt att föreställa sig att våra förfäder upptäckte att vitlökens intensiva smak och styrka kunde ha effekten att kunna skydda mot sjukdomar.

Man kan inte med säkerhet säga var vitlöken har sitt ursprung  men texter på sanskrit avslöjar att den användes för 5000 år sedan.

På en sumerisk lertavla har man upptäckt skrifter med matrecept där vitlök ingår. Även inom den kinesiska matlagningskonsten har vitlök använts i tusentals år.

Det finns även dokumenterat i egyptiska journaler detaljerade beskrivningar för hur vitlök har använts som behandling för en rad åkommor som exempelvis högt blodtryck, hudåkommor, sår, tarmparasiter och andra tarmproblem, mjäll, löss och grånande hår.

Enligt den grekiske historieskrivaren Herodot användes vitlök flitigt i kosten av byggnadsarbetarna av Cheopspyramiden. De gamla grekerna betraktade vitlök som en helig växt, vars läkande och hemlighetsfulla krafter ansågs komma från demonerna.

Även de gamla egyptierna ska ha använt sig av vitlök i sina religiösa ceremonier.

I Europa har vitlöken använts de senaste seklerna både invärtes och utvärtes för att både allvarliga  och lindriga åkommor.

Idag vet man att vitlök kan även ha en förebyggande effekt på hjärt-kärlsjukdomar på grund av att den har en gynnsam effekt på både blodtrycket och  kolesterolhalten i blodet.

Det är viktigt att tänka på att färsk vitlök kan irritera huden. Utspädd med olivolja kan den hjälpa till behandla eksem och mjäll.

Vitlök kan även  irritera känsliga magar så använd den med försiktighet. Eftersom vitlök kan öka blödningsbenägenheten bör personer som äter blodförtunnande läkemedel rådfråga läkaren innan de påbörjar en vitlöksskur.

Vitlök innehåller  rikligt med antioxidanter, vitaminer, mineraler men även olika svavelföreningar, bland andra allicin.

Allicin anses vara ett kraftfullt antibiotikum och det finns forskning som visar att personer som äter vitlök får mildare symtom och har färre sjukdomsdagar om de ändå smittas av förkylning.

Kanske kommer vitlöken att få en förnyad renässans som alternativ till antibiotikan i tider av en växande antibiotikaresistens?

Susanne Larsson är legitimerad sjuksköterska med intresse för traditionella hälsometoder.