Inget extraval i mars
Västra och östra riksdagshuset i Stockholm.( Melker Dahlstrand. Från riksdagens hemsida)


Det blir inget extraval i mars. På lördagsförmiddagen meddelade en glad Stefan Löfven under en presskonferens på riksdagen, tillsammans med partiledarna i sex partier att man träffat en överenskommelse. Den innebär att Sverige kan regeras med minoritetsregering.

Regerande Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår en överenskommelse med den borgerliga Alliansens partier: Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Folkpartiet.

– Den gör det möjligt för Sverige att kunna regera i ett nytt politiskt läge under ordnade former, säger Stefan Löfven (S).

Överenskommelsen kommer att gälla under de kommande två mandatperioderna och innebär att man:

– Släpper fram den statsministerkandidat som samlar stöd hos en partikonstellation och är större än alla andra tänkbara partikonstellationer.

– En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget och utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

– Överenskommelse om samtal och samarbete på tre olika områden: pensions-, försvars- och energifrågan.

Överenskommelsen beskrivs av Stefan Löfven som ett handslag mellan de sex partierna. De borgerliga partierna är beredda att lägga ner sina röster i omröstningen om budgeten.

I sin tur är Socialdemokraterna och Miljöpartiet beredda att släppa fram en borgerlig statsministerkandidat i valet 2018.

Både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra tackar varandra för att de kunnat nå överenskommelsen.

Alliansen kommer att fortsätta utgöra en stark opposition och står redo för val när det väl blir val, säger Anna Kinberg Batra (M)

Överenskommelsen kommer att gälla fram till valdagen år 2022 skriver SVT.