Inget 3 G i Kina i år heller
Sony Ericsson Walkmantelefon W850 kombinerar 3G-funktioner, digitalkamera (2megapixel) och den senaste Walkmanplayern för nedladdning av musik direkt till telefonen. (Foto: AFP / Sven Nackstrand)


Det blir inget stort genomslag för 3G-telefoni i Kina i år heller. Men Ericsson räknar med att få sälja mer av den gamla tekniken i stället. 3G-licenserna gäckar oss hela tiden, säger vd Carl-Henric Svanberg till TT.

Tidigare har de kinesiska myndigheterna talat om att 3 G-licenserna skulle kunna delas ut under första halvåret eller så. Ericsson har förhoppningar om att kunna ta en stor del av 3 G-kakan eftersom bolaget redan har en stark ställning med runt 35 procent av marknaden i landet och därmed inarbetade kunder.

-Men vi gör bedömningen nu att 3 G-licenserna kanske inte kommer det här året, säger Svanberg.

Kineserna vill ha mer andrum för att ge de egna tillverkarna tid att utveckla sin teknik.

TT: Riskerar ni därmed att missa delar av kakan?

-Nej, nej, nej, säger Svanberg och tonar ner följderna av den ständiga förskjutningen.

I stället har förseningen skapat ett uppdämt behov av den äldre GSM-tekniken. Efterfrågan på mobilsystem från det kraftigt växande Kina är stor och Ericsson hoppas kunna slå mynt av det i stället i det kortare perspektivet:

-Vi ser fram emot ett lite bättre Kina i år, säger Svanberg.

Frågan är då om kineserna
hinner bygga sina 3 G-system till de olympiska spelen 2008? Mycken prestige står på spel.

Svanberg tror att åtminstone de omkring tio OS-städerna kommer att ha 3 G-system på plats tills dess. Och leverantören kommer till delar att heta Ericsson:

-Absolut, vi har en stark ställning i Kina, säger Svanberg.Kinesiska tillverkare visar i Peking den 16 december 2006 Kinas egen teknologi för ”tredej generationens” mobiltelefoner som har redan storskalig kommerciell marknad i Kina. Utrustningen stöds av Pekings TD-SCDMA standard för 3G telekomtjänster och kan nu fungera likvärdigt med den rivaliserande europeiska WCDMA standarden och den i USA omtyckta CDMA2000. (Foto: AFP/STR)